Автор
Ева Лъчезарова

Как да оптимизираме дома си и да го направим по-устойчив още сега

Днес нашата планета е изправена пред катастрофални проблеми, като глобално затопляне, замърсяване и обезлесяване. Точно сега е моментът да отворим диалога по темата и всеки от нас да проучи начина, по който живее, за да започне да прави малки крачки в ежедневието си, които да помогнат на околната среда.

Скорошно проучване на ООН сочи, че за една година хората създават 50 млн. тона отпадъци, при това само от електроника. Ако не се предприемат конкретни действия до 2050 г., това количеството ще достигне 120 млн. тона годишно. Стряскащо, нали?

Може би смятате, че един човек не може да промени тези данни, но всички ние сме значими части от големия пъзел. Истината е, че нашите ежедневни решения и действия имат значение и те ще повлияят на планетата, за добро или лошо. Ако искате да направите положителни промени и да започнете да живеете по-устойчиво, ще намерите няколко полезни съвета именно тук.



Какво всъщност е “устойчивост”? В последните години терминът започва да се използва все по-често, но реално ни е трудно да го дефинираме. В общи линии устойчив начин на живот означава разумно и осъзнато използване на наличните ресурси, с мисъл за тяхното възобновяване или проучване на алтернативи. Комплексно изследване на платформата The World Counts показва, че в момента всички ние използваме ресурси като за 1,8 планети подобни на Земята или значително повече отколкото тя е способна да генерира. Изчисленията сочат, че до 2030 г. консумацията ще се увеличи и ще ни бъдат нужни поне 2 планети.

Това е причината множество компании да търсят по-устойчиви начини за тяхното развитие и актуално съществуване. Сред тях е и един от световните лидери в производството на домакински уреди Bosch. Целта на компанията е разумното използване на ресурсите, както при производството на продуктите, така и при тяхната директна употреба от потребителите.

В това число влизат:

- Планове за постигането на климатична неутралност (допълнителна икономия на енергия от компанията, производство на зелена енергия, намаляване на въглеродните компенсации);

- Намиране на решения за справянето на косвените емисии, които са свързани дейности като транспорт, партньорски фирми и др. В стратегията на Bosch е включена и конкретна цел – намаляването на косвените емисии с 15% до 2030 г.;

- Проектиране на продуктите с мисъл за тяхната енергийна ефективност, като по този начин всеки от нас има възможността да намали своя енергиен отпечатък на ежедневна база;

- Стимулиране на кръговата икономика, за да се намалят електронните отпадъци. В момента се проучват възможностите за връщане на продуктите след тяхната употреба, а Bosch планира до 2030 г. над 95% от използваните материали в продуктите ѝ да бъдат рециклируеми;




А ето и няколко конкретни съвета, които могат да ви помогнат да направите дома си по-устойчив още сега:

Намалете сметките си за ток и вода

Токът и водата са два ресурса, които използваме на ежедневна база, а сметките за тях се вдигат непрекъснато. В сегмента сушилни и перални, Bosch са разработили устойчиви домакински уреди, които правят именно това - пестят ток и вода. Част от сушилните на Bosch са снабдени с термопомпа, която използва повторно топлия въздух за сушене на дрехите, като по този начин намалява с цели 68% необходимата енергия за изсушаване. В допълнение, разполагат и със специална функция, която приключва със сушенето, когато дрехите са изсушени, а не когато таймерът спре. Това предпазва тъканите от прегряване и свиване и пести ценна енергия.

Пералните от най-ново поколение на Bosch пък разполагат с функция i-DOS, която дозира прецизно точното количество препарат и вода, необходими за изпирането на конкретните дрехи.

Изчисленията на компанията показват, че при използването на подобен тип пералня, можете да спестите до 38% препарат и до 10 литра вода на цикъл. В допълнение към това Bosch предлагат перални от най-добрия енергиен клас А (по новите енергийни етикети), които използват минимално количество електроенергия. Освен това чрез специално разработеното приложение Home Connect на Bosch имате възможност да следите общата консумация на домакинските си уредите и да получите съвети за по- ефективното им използване.





Погрижете се за дрехите си

Знаете ли, че за производството само на една памучна тениска са необходими 2,700 литра вода или количеството необходимо на човек за 900 дни? Това е т.нар. "воден отпечатък" или общият обем питейна вода, който се използва за производство на дадена стока. В случая са необходими 2,700 литра вода за отглеждането и преработката на памука, от който е изработена тениската. Тези изумителни данни несъмнено биха могли да ви стимулират да се ориентирате към един по-устойчив гардероб. Ето и няколко конкретни съвети по темата:

- Включете въображението си и дайте нов живот на старите си дрехи. Разкрасете любимата си памучна риза с ръчно изрисувана картина. Превърнете старата си тениска в чанта.

- Дарете ненужните ви дрехи, а не ги изхвърляйте. Това, че дадена дреха вече не се вписва във вашия гардероб, не означава, че тя няма да бъде ценна за някой друг.

- Пазарувайте нови дрехи осъзнато и с предварително подготвен списък, залагайки на малък на брой, но качествени продукти.

Освен устойчивите ползи, сушилните и пералните със сушилни на Bosch имат и редица чисто практични функции като например програма за предварително обработване на дрехите с пара, така че след това да ви бъде по-лесно да ги изгладите.



Планирайте менюто си

Случвало ли ви се е да направите седмичното си пазаруване на храна и след това да изхвърлите определено количество от покупките си? Подозираме, че отговорът е “да”, а това е валидно за голяма част от домакинствата. Изчислено е, че само в Америка на боклука отиват между 30 и 40% от произведената храна. Добрата новина е, че има няколко лесни стъпки, с помощта на които можете да минимализирате този тип разхищение на хранителни продукти. Ето кои са те:

- Планирайте внимателно седмичния си пазар, като предварително проверите наличните продукти, които имате у дома. Много е вероятно вече да ви се намира половин пакет ориз или леща.

- Замразете плодовете и зеленчуците, които се развалят бързо, ако не планирате да ги използвате скоро.

- Купувайте само продуктите, от които се нуждаете. Можете да помислите за хладилник с Home Connect - те разполагат с камера, с помощта на която лесно можете да проверите наличните продукти от дистанция, през мобилното си устройство. Така ще следите лесно с какви хранителни продукти разполагате и ще намалите ненужното отваряне на вратата на хладилника, което ще спести енергия.

- Направете кутия „Изяж ме първо“ в хладилника, с храна която смятате, че ще се развали първо.

- Използвайте хладилниците на Bosch със система за съхранение – екстра ниска температура в отделението за месо и риба, висока влажност в раздела за плодове и зеленчуци.

С тези три лесни стъпки имате възможността бързо и практично да направите живота си по-устойчив, да помогнете на планетата и да спестите средства. Единственото, от което се нуждаете, е щипка вдъхновение, правилните домакински уреди на ваша страна и малко предварително планиране. Да се залавяме за работа!

(в материала има продуктово позициониране)