Автор
Woman.bg

Как да почистим дома си без вредни препарати и химикали

Все повече домакини се отказват да почистват дома си с препарати и химикали. Всеизвестна е истината, че те до един съдържат токсични за организма химикали, които освен, че са вредни за въздуха у дома, са опасни и за здравето ни. Когато около нас има и деца, най-добре да изключим изцяло употребата им.

Вместо вредните химикали, може да използвате природни продукти, които освен че са евтини, са напълно безопасни за цялото семейство. Сайтът Brightside.me издава някои хитринки, с които домът ви ще заблести от чистота.


Без петна в банята

Петната от ръжда в банята могат да докарат всяка домакиня до нервна криза. Успешно можете да ги отстраните със смес от оцет и сода за хляб. Натъркайте ги с помощта на парче вълнен плат и оставете сместа да действа няколко минути. Изплакнете само с вода и подсушете със суха кърпа. Мръсотията от захабените фуги също може да се премахне с оцет и сода за хляб.


Душ кабината ще светне, ако почистите стъклата ѝ с разтвор от сода за хляб и пресен лимонов сок. За по-скритите и тесни местенца е препоръчително да се използва четка за зъби, с която да ги достигнете.

Намажете фугите и повърхностите с разтвора, оставете да действа 15 минути и отмийте с течаща вода, след което ги подсушете старателно.


Безупречно чисти прозорци

Искате да имате безупречно чисти прозорци, без да използвате химикали и други вредни препарати? Домашно приготвеният разтвор от вода и амоняк 10:1 наистина върши чудеса. С потопена в разтвора кърпа измийте прозорците, след което ги подсушете с микрофибърна кърпа или домакинска хартия.

С резен суров картоф натъркате прозорците и стъклените повърхности у дома, след това ги избършете със суха памучна кърпа. Резултатът ще ви удиви. За да засияят огледалата ви до блясък, е необходимо да бъдат отстранени всички петънца по тях.

Към разтвора за почистване на стъкла просто трябва да прибавите 2 с.л. алкохол и да избършете повърхностите, след което да подсушите с подходящо парче плат или домакинска хартия.



Без неприятните миризми в хладилника

Разтвор от равни части лимонов сок и вода ще ви помогне да се отървете от неприятните миризми в хладилника.

Просто избършете всички повърхности. За да премахнете по-упорити петна и замърсявания, добавете в разтвора малко сода за хляб.

Перални без котлен камък

За да удължите живота на вашата пералня възможно по-дълго, не е нужно да хвърляте луди пари за препарати и химикали. Когато пералнята е празна, изсипете в отделението за прах 80 грама лимонена киселина, задайте програма на висока температура и оставете пералнята да завърши цикъла на почистване сама.


Превърнете старата фурна в нова

Мечтаете за нова фурна? Не е нужно да тичате към магазина за агресивни препарати, които да се справят с упоритите мазнини. Смесете 1/2 чаша вода и 1 чаша сода за хляб. Намажете с получената паста вътрешните повърхности на фурната и оставете да действа в продължение на 15 минути. След това избършете повърхностите старателно и подсушете стъклото внимателно с чиста кърпа.