Автор
Woman.bg

Как да превърнем спалнята в мечтаното място за почивка

Спалнята е едно от най-важните помещения в дома, имайки предвид, че чисто статистически човек прекарва голяма част от живота си именно в сън. Поради тази причина тя трябва да е не само уютна и да ни предразполага към релакс, но и да е функционална и удобна. Как да постигнем това и от кои мебели и вещи в нея можем да се лишим в името на така желания комфорт? Вижте в следващите редове.

Заменете дивана с удобно легло

Диванът е практичен и заема малко място, но истината е в леглото. Трябва да спите на легло, при това максимално комфортно.

През сезон 2019/2020 акцентът пада не върху определения стил на интериора, а върху уникалността му. Така че вместо комплект мебели, по-добре потърсете съчетаващи се помежду си артикули, които да подхождат именно на вас. Можете да си направите мебели по поръчка или да реставрирате старинни мебели.



Централно място в спалнята, разбира се, заема леглото. В избора на легло дизайнерите ви съветват да спазвате две правила – натурални материали и функционалност. Със или без табла, със заоблена или с четвъртита форма – това решете сами. Идеален материал за кувертюрата е кадифето, което е на мода през този сезон. Не по-малко важен за комфорта ви е и матракът - не пестете пари от него.



Масивни пердета

Масивните пердета и балдахини над леглото са уместни само в кралските покои в някой дворец. Лекарите препоръчват да сложим на прозореца на спалнята плътни пердета, за да не пречи светлината на комфортния сън и на отделянето на мелатонин. Обърнете внимание на щорите от лен, защото сега на мода са натуралните материали. Що се отнася до цвета, идеални ще са дълбоките оттенъци на синьото или зеленото. Добре ще е също така да избягвате декорациите, ресните и пискюлите.



Изкуствени материали

Еко модата стигна и до интериора. Това засяга както материалите, от които се правят мебелите, така и озеленяването на пространството. Наблегнете на дървото и мрамора, както и на естествените фурнири. Обърнете внимание на усещанията за допир – трябва да се чувствате приятно в спалнята си, докосвайки чаршафите, или сядайки на мекия фотьойл до тоалетката. Сложете стайни цветя – колкото повече зеленина има в стаята, толкова по-добре. Природните мотиви в спалнята ще създадат подходящи условия за хармония и релакс. Не забравяйте обаче, че не всички растения са подходящи за помещението, в което спите.

Ярки цветове

Според китайското изкуство фън-шуй в спалнята трябва да преобладават спокойните цветове. Избягвайте възбуждащи оттенъци като червено, оранжево и жълто. През 2019 г. на мода застъпиха топлите есенни нюанси на горчица, карамел, сьомга и авокадо. Освен това дизайнерите ви съветват вместо ярките съчетания на контрастни цветове съчетайте в интериора оттенъци на един и същ цвят. Контрастните стени вече не са актуални. Същото засяга и тапетите – само един вид за цялата стая, без допълнителен декор или апликации.

Осветителни тела с геометрична форма

Тенденциите в интериорния дизайн вървят към налагането на плавните линии и изящните детайли. Модерните през миналия сезон геометрични полилеи сега отстъпват мястото си на матовите осветителни тела с меки форми. Обърнете внимание и на абажурите от месинг, ратан, с позлата или етно орнаменти. За любителите на футуристичния стил на Седмица на модата в Милано бяха представени семпли абажури във вид на тръби и колби. От предния сезон се е запазила тенденцията таваните да се декорират със спот-лампи. В спалнята е най-добре да сложите регулируемо осветление, с чиято помощ да можете да създадете интимна обстановка.



Статуетки

Въпреки че скандинавският стил постепенно отшумява, минимализмът все така е на мода. Не запълвайте пространството с голямо количество статуетки и дреболии. Обърнете внимание на вещите в стил 30-те, 50-те или 70-те години и на заоблените декоративни предмети. Наблегнете и на етно мотивите. Дизайнерите са на мнение, че интериорът става все по-персонализиран, затова е важно да подредите вещи, които да разкажат именно вашата история. Вместо лъскави постери, окачете семейна снимка в старинна рамка.



Гардероб с огледални врати

Огледалните повърхности също остават в миналото. Сега на мода са фасадите от естествени материали, най-вече дърво. Идеално ще е, ако дървените плоскости са сякаш необработени и имат максимално натурален вид. Ако си падате по хай-тек стила, можете да си вземете гланцови шкафове. Ако ще слагате огледало, нека е подово със състарена рамка. Най-важното, което трябва да помните при подреждането на интериора на спалнята е, че там трябва да се чувствате комфортно и уютно.