Автор
Теодор Муховски

Как да стерлизираме сладко и да сготвитм сьомга в... съдомиялната?

За мнозина съдомиялната машина е един от основните елементи на кухненското оборудване. Благодарение на нея всеки човек, който не обича да мие на ръка, се справя бързо и без излишна работа със замърсените чинии и чаши. Но малцина знаят, че съдомиялната машина има редица други неочаквани функции.

Някога, те са били показател за лукс. Днес те са един от основните елементи на кухненското оборудване. Съдомиялните машини се превърнаха в постоянна характеристика на домовете ни. Жалко е да губим ценно време за ръчно миене, при положение, че услугата може да бъде извършена от устройството вместо нас.

Съдомиялната машина е чудесен начин да се справите с всякакви замърсявания. Тя почиства до блясък всички чинии, тенджери и прибори за хранене. Въпреки това, както се оказва, тя може да се използва и по редица други начини. Някои нейни функции ще ви изненадат.



Пастьоризация на консерви в съдомиялна машина

Едно от неочевидните приложения на съдомиялната машина е пастьоризирането на консерви. В миналото този процес се е свързвал с часове упорит труд, но сега това става все по-лесно. Ето как можете да приготвите буркани, в които да слагате конфитюри, мариновани зеленчуци или ястия, които да хапвате с удоволствие през зимата. Затворете бурканите плътно и ги поставете в съдомиялната с капачките надолу. Задавайте програма с най-висока температура - около 70 градуса. Не добавяйте никакви препарати!
След приключване на програмата извадете бурканите, сложете ги с капачките надолу и ги оставете за 24 часа. След това обърнете и проверете дали капачките са вдлъбнати.



Готвене на сьомга в съдомиялната машина

Първоначално може да изглежда, че няма нищо по-абсурдно от използването на съдомиялна машина за готвене. Както се оказва, необичайната рецепта печели все повече привърженици. Сьомгата, приготвена в съдомиялна машина е истински феномен. Интересното е, че първото споменаване на подобен метод за приготвяне на риба датира от 1975 г.

Как да може да се направи това?

Овкусете рибата с любимите си подправки и внимателно я увийте в алуминиево фолио. Поставете опаковката на горния рафт на съдомиялната. Задайте стандартната програма за миене и сушене. Когато сте готови, внимателно извадете рибата. Идеално задушената сьомга е готова за консумиране!

Как да перете каскет, така че да не се разваля?


Съдомиялната машина също може да замени пералнята в някои случаи. Кухненският уред ще се справи перфектно с мръсотията, която се появява върху каскета. Обикновено ние избягваме да го перем в пералнята, поради страх от повреда.
Поставете каскетът на горния рафт, добавете прах или таблетка и стартирайте програмата. Ще стане като нов!



Почистете бебешки играчки и аксесоари за домашни любимци

Ваната в съдомиялната също е чудесен начин да запарите детските играчки – кубчета, гумени кукли и всички пластмасови елементи. Освен това няма да нараните бибероните или гризалките. За целта, те трябва да са в мрежеста торбичка.

Благодарение на съдомиялната ще се отървете и от бактериите, и мръсотията по аксесоарите за домашни любимци. Купички за храна, играчки, та дори и нашийници и каишки – можем да сложим всичко вътре за кратко изплакване. Не забравяйте обаче никога да не поставяте елементи от кожа.

Четете още: Поставете в хола чаша с вода и сол и вижте дали имате лоша енергия