Автор
Woman.bg

Как да съчетаем ретро килима със съвременния интериор?

Тенденциите в декорирането на дома са мощен инструмент, когато става дума за изразяване на нашата индивидуалност. А някои от тях ни показват интересен начин да съхраним спомените и семейни вещи със сантиментална стойност за нас – като персийският килим например.

Ретро килимите сега са в пика на своята популярност. Да обединим в едно пространство няколко епохи, съчетавайки старото с модерното е възможност да създадем ярък и неповторим интериор с характер и история.

На кои ретро детайли и винтидж елементи да се доверим?



Килимът е душата на стаята. Когато е съчетан хармонично, той може да създаде уют и атмосфера. Ретро килимите чудесно хармонират с класически и модерен интериор. Килимът може да бъде елементът, който обединява интериора в едно цяло или пък да бъде ярък акцент. Всичко зависи от начина, по който го използвате.
Стилисти и интериорни дизайнери създават удивителни декорации и използват ретро килимите като начин да се добави цвят, контраст или чар. Ретро детайлите и винтидж елементите чудесно се съчетават със съвременните мебели и стилове декорация. Не е задължително килимът да бъде с антикварна стойност. Съвременните брандове предлагат такива, които са изкуствено състарени и произведени по-специални технологии, за да придобият този вид.

На кой стил подхожда ретро килим?



Да си купите такъв килим би било отличен избор, особено ако планирате да декорирате с него стая в така модерния и харесван от мнозина стил - Минимализъм. Не се страхувайте да експериментирате с цветове, материали или форми. Важното е да се съсредоточите върху едно – или килима, или останалия декор. Едното винаги трябва да остане възможно по-неутрално.
Възможностите не спират до тук. Ретро килимите са хармонично допълнение към стил Boho или Прованс. Този вид постелки за под ще добавят душевност на таванско или пък друго помещение в Еко-стил и още повече - в стила Еклектика.
А един от най-подходящите стилове, в който ретро или винтидж килима е просто must have e Шаби-шик – стил, който се характеризира с баланс между старинното излъчване на английска провинциална къща и интериор с класически характер.
Ако сте фен на Скандинавския стил, може да съчетаете ретро килима с ултрамодерни мебели, а любителите на индустриалния - да завършат интериор с груби тухлени или бетонни стени с топъл персийски килим, например.

Как да изберем ретро килим?



Въпреки възможностите, които предлага пазарът, изборът не винаги е прост. Подхождайки към тази задача, винаги трябва да имаме предвид, че килимът е важна част от цялостната концепция за вътрешния дизайн на дома.
Освен случаите, в които килимът е семейна ценност и се предава от поколение на поколение, при избор на ретро килим трябва да съобразите няколко неща:
Размер – това е първото нещо, което трябва да се уточни. Дизайнерите винаги започват с това. За големи стаи е важно да се вземе под внимание, дали килимът ще покрива пода изцяло, или ще обособява отделна зона.
Десен – разбира се, десенът носи голяма отговорност за стила и той трябва да е съобразен с общата концепция на интериора.
Цвят – относно цвета е важно да знаем, дали килимът ще служи като акцент, или ще бъде хармонизиран и съобразен с основната цветова палитра.

Как да впишем винтидж килим в интериора?



Ръчно изработените килими, създадени от тъкачи преди повече от 100 години, винаги ще бъдат актуални в интериорните тенденции и ще носят уникален завършек на всеки дизайн.
Такъв автентичен килим е произведение на изкуството и може да украси всяко помещение, декорирано в различни стилове. От минимализма, през модерния скандинавски стил, през индустриалния стил и еклектиката – това украшение би стояло превъзходно и ще добави много лукс и индивидуалност на Вашия дом.
Когато търсите красиви и качествени килими за Вашия дом, разчитайте на Мебели Виденов. Тук ще намерите отговор на всеки интериорен проект и търсените декоративни елементи. Богата колекция от килими и постелки ще удовлетвори Вашето желание и стил.

(в материала има продуктово позициониране)