Автор
Woman.bg

Как да създадем бар у дома – мисия възможна!

През последните години разпределението на помещенията в жилищата много се промени. Все повече се предпочитат отворените пространства, особено когато става дума за кухнята и хола. Такова разпределение предлага и повече възможности, а първата, за която се сещаме, е бар с високи столове.

Красив, елегантен, стилен.

Признаваме – идеята е страхотна. В просторно жилище барплотът успешно разделя помещението. Със своята функционалност в един момент той се превръща в must have елементът на съвременните жилища.

Какво е предназначението на барплота?

Първоначално барът е служил за сервиране на напитки и леки закуски, като този, който ги приготвя, стои от едната страна, а този, който ги получава – от другата. Барплотът в кухнята е негово умалено копие, но ролята му остава същата: важна и отговорна.

Върху него приготвяме напитки, сервираме закуски, използваме го като работна маса в кухнята. И го превръщаме в точка за комуникация с приятели или уютни разговори със семейството.

Изобщо барът у дома се превръща в елемент с много приложения. В някои случаи, когато жилището е по-малко, барът може да замени напълно масата за хранене или да послужи за домашен офис през деня.

Как да изберем дизайн?

Следвайки първоначалната идея за бар, барплотът у дома трябва да бъде по-висок от стандартната маса за хранене. Относно формата - вариантите са няколко.

Да видим какво диктува модата...

За да сте в крак с последните тенденции, заложете на някои от тези трендове:

* Продължение на работната повърхност – това е най-разпознаваемият вариант на барплот и е решение за малките жилища, като допълнително място за закуска, кафе или следобеден коктейл.

* Остров – това е съвсем отделен елемент, който не е свързан с кухненските модули и неговата роля е да зонира пространството.

* До прозореца – това е навлизащ супер тренд, който позволява да се насладите на панорамната гледка от прозореца, ако вашето жилище предлага такава.

* Комбиниран – може да бъде остров или свързан с кухнята и разполага с възможности за съхранение. Изключително практичен вариант!

И един актуален и много стилен тренд - метална рамка. Металната основа, върху която ще поставите плота, може да боядисате в предпочитан от вас цвят, а самия плот да изберете между голям къс естествено дърво или пък модерния тази година мрамор. Такъв барплот носи подчертан мъжки характер и се вписва в индустриалния стил на интериора.

Какъв плот да изберем?

Тук също модата е казала своята дума. Вариантите за плот са разнообразни и, разбира се, следват различните стилове. Така например, при Сканди или Индустриален стил, най-удачно би било да се спрем на естествено дърво. В съвременната класика матираното стъкло или мрамор ще се впишат чудесно.

Съществуват и по-скъпи и по-необичайни решения, но затова пък придават неповторима уникалност на дома. Става дума за специално обработени каменни плотове, които изискват и специално монтиране.

Но каквото и да казват тенденциите, основната характеристика на плота е неговата висока устойчивост на влага и драскотини.

Какви столове да изберем?


Това е финалният щрих на композицията. Високите бар-столове са необходима част от съвременните интериорни дизайни. Те са функционален елемент, предоставящ комфорт за времето, което прекарваме около барплота на чаша вино или пък за лек обяд през деня.

При тях също може да се внесе дизайнерски почерк и да се прояви много творчество, избирайки оригинални бар-столове, каквито производителите предлагат за всеки вкус. Разбира се, основното е да са в един стил с бара и да го допълват хармонично, а ако трябва и да компенсират изчистените му линии с подходящ акцент.

За всичко, което споменахме дотук, вдъхновяващи предложения и стилни решения ще намерите в Мебели Виденов. Компанията предлага богат избор от артикули, които ще са необходими за реализирането на личния ви проект за бар у дома – с надежден партньор мисията е възможна!

(в материала има продуктово позициониране)