Автор
Woman.bg

Как правилно да почистим матрака – трикове и съвети

Едва ли някой ще възрази, ако кажем, че сънят е едно от най-хубавите неща. И разчитаме на нашите матраци и легла да ни осигурят чисто и удобно място за почивка. Но какво се случва, когато матракът вече не е толкова чист, колкото е бил, когато сме го купили? Как да се отървете от праховите акари и други алергени, които пречат на съня ви? И от каква рутинна поддръжка се нуждае един матрак? Отговорите на тези и още много въпроси, ще откриете в следващите редове.

Какво да правите ежедневно, седмично и месечно, за да поддържате матрака си чист?



Първо и най-важно е да покриете матрака, за да го предпазите и да удължите времето между почистванията. Помислете за закупуване на калъф за матрак, за да защитите повърхността му. Изберете миещ се калъф, който е лесен за премахване и смяна. Някои калъфи дори са предназначени да намалят алергиите към прахови акари и да намалят необходимостта от почистване на матрака.





Сменяйте спалното бельо ежеседмично. Чистото спално бельо ще предпази калъфа на матрака, което от своя страна предпазва матрака от замърсяване.
Добре е да почиствате матрака с прахосмукачка поне веднъж месечно.

Петна и други замърсявания

Когато се появи петно или пък разлеете нещо върху матрака, е хубаво незабавно да премахнете и изперете цялото спално бельо, включително покривалото на матрака. Ако повърхността на матрака е замърсена, можете да опитате да използвате препарат за тапицерия. Следвайки точно указанията, той ще отстрани проблема.



Наистина ли матраците трябва да се обръщат на всеки 6 месеца?

В миналото беше много често срещана практика да се обръща матрак на всеки 6 месеца, за да се осигури равномерно износване. Това е особено важно, ако само един човек спи в леглото или разликата в размерите между партньорите в леглото е значителна. Но много легла вече имат конструкция, която прави обръщането на матрака не особено добър вариант. Можете да проверите инструкциите на вашия производител, но ако матракът е с горна част на възглавницата или има определени зони за поставяне на главата и краката, не трябва да се обръща.

Колко време е продължителността на живота на матрака?

Наистина е трудно да се предвиди колко дълго ще издържи един матрак поради различните видове и методи на изработка на матраците. Повечето матраци имат живот между 8-10 години. Въпреки че някои матраци от най-висок клас имат до 25 години гаранция за качество.



Ако матракът ви започва да изглежда така, сякаш е виждал и по-добри дни. И ако се сблъсквате с нарастваща скованост и болка след сън, може би е време да започнете да търсите нов матрак. Ако сте в издирване на мечтания матрак, можете да разгледате специалната селекция на Мебели Виденов. Освен с безспорно качество, техните матраци се славят и с удивителен комфорт. С богатото разнообразие на видове и размери, в Мебели Виденов, ще откриете матрака, който пасва на вас и нуждите ви. Повече за актуалните предложения ще откриете тук.

(в материала има продуктово позициониране)