Автор
Теодор Муховски

Като сладкото на баба: как да пастьоризираш конфитюр във фурната

Помните ли страхотното сладко на баба? Хапва ли ви се отново онзи конфитюр, който ухае на детсво, палачинки, мекици и пържени филийки? Имаме добра новина - можете да си го приготвите лесно и бързо вкъши.

Сега е моментът, в който събираме плодове и след това приготвяме консерви от тях. С удоволствие ще можем да ги ползваме и през късната есен и зима. Но за да се насладим на незаменимия вкус на конфитюрите трябва да обърнем внимание на приготвянето им. Но как да консервираме в малкия и неудобен апартамент? Имаме идея за вас - на помощ идва фурната.



Пастьоризацията е един от начините за консервиране чрез нагряване на съдържанието на бурканите. По този начин се освобождавате от патогенните микроорганизми, като същевременно удължавате срока на годност за консумация.
Подобна процедура също ще ви позволи да запазите оригиналния вкус и аромат на приготвените консерви. Размерът на буркана влияе, наред с други неща, върху времето за пастьоризация. Преди да започнете работа, проверете състоянието им. Внимавайте за леко напукани стъкла и ръждясали капачки.

Никога не е било по-лесно да пастьоризирате буркани



Един от най-популярните начини за пастьоризиране на консерви е загряването на бурканите в тенджера. Вие обаче можете да направите тази работа много по-лесна. Достатъчно е да използвате фурната за консервиране. Това е много по-удобен начин, особено ако сте подготвили много буркани. По време на процеса можете да сложите много повече от тях във фурната, отколкото в тенджера.

Как да пастьоризираме във фурната?

Застелете голяма тава с хартия за печене или кърпа. След това върху нея поставете бурканите обърнати с капачките надолу. Не забравяйте, че стъклото не трябва да се допира едно до друго, но и до стените на фурната.

Трябва да обърнем внимание и на съдържанието на бурканите - ако е леко изстинало, сложете в студена фурна, ако е топло - в загрята. Фурната трябва да се загрее на около 120 - 130 градуса. Продължителността на пастьоризацията е 30 минути от момента на достигане на желаната температура.



След като изтече времето, изключете фурната, оставяйки бурканите вътре за още 30 минути. След това ги поставете с капаците надолу на предварително подготвено хладно или засенчено място. Това е всичко!

Четете още: Как да подобрим качеството на въздуха в дома си