Автор
Теодор Муховски

Кой е очаквал, че това масло убива мухъла и плесента у дома

Мирише ли ви на мухъл и плесен? Не се паникьосвайте - има ефективно средство, което без химия ще ги премахне! По този начин без да вредим на здравето си с препарати, които съдържат химия, нашият дом ще ухае на чисто и свежо.

Може би се досетихте, че става въпрос за чаеното масло. То е известно в Европа от 18-ти век - идва при нас от далечна Австралия, благодарение на английския мореплавател Джеймс Кук и неговия спътник, ботаникът Джоузеф Банкс.

Двамата забелязват лечебните свойства на маслото и го използват, за да помогнат на моряците при кожните им проблеми.

Чаеното масло обаче може много повече - то много лесно премахва мръсотията и мухълът.

Чаеното масло е едно от онези вещества, които успяват да премахне различните видове замърсявания от различните повърхности. Също така, то е чудесна защита срещу микоза и оси, може да се справи с кожни лезии и въшки.

Масло от чай - дезинфекцира, почиства, лекува и премахва мухъл



Чаеното масло си заслужава своята слава. Има многостранен ефект и е безопасно за хората. Можете да го използвате както външно, така и орално. Това е може би най-ефективното и ценно растително масло. То е полезно при заздравяването на рани, с него можете да почистите порите и дори да лекувате афти.
Има антибактериални, противовъзпалителни и антивирусни свойства. Може успешно да премахне микозата на краката и ноктите, да спре болките в гърлото и дори кашлицата и дрезгавостта.

Масло от чай - убиец на мръсотия и мухълът

Чаеното масло може да се използва в нашата кухня или баня. Тъй като ароматът му отблъсква осите, а самото масло не оставя ивици, чудесна идея е да почиствате и прозорците си с него. По този начин ще предпазите себе си и членовете на домакинството от нашествието на неприятните насекоми.
Маслото премахва замърсяванията от почти всяка повърхност. С него можете да измиете хладилник, печка, плотове, вана и мивка.

Поради своите дезинфекциращи свойства може да се използва и като почистващ препарат за пране (напр. спално бельо или пижами след боледуване) - ще почисти материали, заразени с мухъл или вируси.

Чаено масло – как да си го набавим?



Получаването на масло от чай е една от най-лесните дейности. Дестилирайки около тон листа от чаено дърво за 2-3 часа, можем да получим близо 10 литра етерично масло.
Тъй като чаеното дърво расте в Австралия, закупуването на листа за лична употреба е относително трудна задача. Въпреки това препоръчваме да вземете маслото от аптеката. Тъй като чаеното масло е чувствително към светлина, то се разпространява в тъмни стъклени бутилки. За допълнителна защита се препоръчва да се съхранява на сенчести места.

Масло от чай в борбата с мухъла

Мухълът е опасен за нашето здраве и състоянието на сградата, в която живеем. Веднага щом забележим цъфтежа му по стената, тавана или в гардероба, трябва да реагираме адекватно. Маслото от чай в борбата с мухъла може да се използва в три варианта.

Първият е да създадете смес от чаено масло с вода в съотношение 1: 5 (т.е. около 20 ml масло на литър вода). Ако маслото не иска да се свързва с вода, можем да му помогнем, като добавим супена лъжица течен сапун - той ще разруши връзките на маслото, но няма да премахне свойствата му. Изсипете разтвора в бутилка със спрей и го поставете върху местата с плесен. Внимание: методът ще бъде неефективен в по-голям мащаб.



По-големите плесени трябва да се третират с чисто чаено масло. Тогава трябва да се запасите с много по-големи количества масло. Пръскането на цъфтежа трябва да се повтаря 3-4 пъти седмично, за да се унищожи напълно плесента. Ако и този метод не проработи, опитайте със смес от етерично масло, вода и високопроцентен алкохол. Към една супена лъжица вода добавете 2 супени лъжици спирт и 30-40 капки чаено масло. Поставете разтвора в бутилка с пулверизатор и напръскайте обилно след цъфтежа. Не вдишвайте изпаренията.

Противопоказания: В случай на алергична реакция избягвайте контакт с маслото. Маслото от чай не трябва да се използва от деца под 5 години, както и от кърмачки и бременни.

Четете още: Ето какво не трябва да правите, ако счупите огледало