Автор
Woman.bg

Колко често трябва да перем кърпите си за баня?

Предстои да си разясним някои много важни факти от домакинството, а именно колко е важно да перем кърпите си за баня често и какво може да се случи, ако не сме достатъчно внимателни.

Проучвания, проведени в Аризона, доказват че 90% от кърпите за баня, които служили за изследването били заразени с бактерия, която се съдържа в човешките фекалии, а също и с еширихие коли.

Кърпите за баня, попивайки водата от тялото ни след душ, поемат и бактерии от нас. Поради факта, че кърпата дълго време остава влажна, тя е отлична среда за развиването на бактериите. Разбира се, съвсем обичайно е да живеем сред микроби и организмът ни да развива резистентност. И въпреки че по кърпите ви има бактерии и то не малко, защото са почти мокри и през повечето време са в банята, където обикновено е тъмно и влажно, ползването им не е опасно за здравето ви. Единствено, когато имате рана или ожулване по тялото, те биха могли да влязат в организма ви.



Истината е, че колкото и да се стараем, кърпите ни никога не могат да бъдат без бактерии, но е добре да правим всичко възможно те да са по-малко. Специалисти съветват да перем кърпата си за баня на всеки два дни, за да бъде тя максимално чиста. Освен това е добре препаратът, който използвате за пране, да съдържа белина и да е със силно действие. Разбира се, трябва да перете на колкото се може по-висока температура (50-60 градуса).

Още един важен фактор е сушенето на кърпите. Те трябва да бъдат напълно сухи преди да ги използвате. Така рискът в тялото ви да проникнат бактерии се намалява драстично. Максималният период, в който можете да използвате една и съща кърпа за баня без да я перете е седмица.

Четете още: А чистите ли тези места в дома си?