Преди раждането на децата в много семейства на проблема с домашните задължения не се гледа толкова сериозно, колкото след появата им. С увеличаването на семейството домашната работата става много повече, а по-голяма част от нея, лежи на женските рамене.

Може би всичко щеше да е наред, ако жената се занимаваше само с домакинството, но повечето съвременни жени съвместяват служебната с домакинската работа. Според проведени изследвания, средностатистическата работеща жена изпълнява у дома 2 пъти повече работа от мъжа си. А това я прави по-податлива на тревожност, безпокойство и променливо настроение.

Методи, които ще ви помогнат да приучите мъжете да помагат у дома

1. Обяснение по майчински

Може би този метод е най-подходящ за хора, които са в началото на съвместното си съжителство, но не пречи и на останалите да опитат. Повечето мъже не разбират раздразнението ви от праха по мебелите и мъхчетата по килима. И докато вие очаквате тяхната помощ, те дори не си представят, че е време жилището ви да се почисти. Ето защо, трябва с всички усилия, но внимателно, да им обясните какво означава за вас „чист дом“. Важно е това ваше обяснение да не е под формата на натякване, защото това е унижение за вас, а е и досадно и много дразнещо за тях. Можете да направите списък на нещата, които бихте искали те да правят у дома – това ще направи задачите им по-разбираеми. Така и вие, и те ще видите реалните резултати от помощта им.

2. Обяснете как желаете да се свърши работата.

Някои мъже наистина нямат идея как да свършат домашната работа, както трябва. Така че е най-добре да им покажете, как искате да се изпълнява дадена дейност.

3. Поощрение, но не и порицание.

Често не забелязвате как сами убивате желанието на мъжа си да ви помага у дома, тъй като вместо да го поощрите за свършената работа, вие започвате да го критикувате, че не е направили това или онова, както трябва. За това решете дали искате да вършите всичко сами, или ще си затворите очите за незначителните му пропуски в изпълнението на домакинските задължения.

4. Мотивация.

Ако мъжът ви има предпочитания към дадена домакинска работа, му дайте правото на избор.

5. Разпределение на времето

Ако успеете да разпределите домашните задължения през седмицата, то на вас и мъжа ви ще се освободи повече време през уикендите. И може би тогава той ще бъде в състояние да ви помага повече у дома, защото ще има стимул да отметне много повече домашни задачи през седмицата – все пак говорим за цял свободен уикенд.

6. Постарайте се от време на време да забравяте за домашните задължения.

Най-малко веднъж месечно прекарвайте вечерта заедно, само двамата, както сте правили преди да имате деца и де се появят грижите за дома. Това ще ви помогне да запазите емоционалната си близост, тъй като ако тя изчезне, жената започва да се фокусира върху домашните си задължения, а от там и върху липсата на помощ от страна на мъжа и, което води до още по-голяма емоционална отдалеченост между двамата.



7. Наемете домашна помощница

Ако средствата ви позволяват, можете да избегнете този проблем, наемайки домашна помощница или купувайки подходящи домакински уреди, като например съдомиялна машина.

Интересни факти:

- по-често у дома помагат мъжете с висше образование. Те са по-склонни да споделят домашните задължения с половинката си.
- мъжете, които помагат в къщи, са по-сексуално активни и имат по-щастлив брак.