Автор
Woman.bg

Не е вредно да държим цветя в спалнята, но е важно къде ще ги сложим

Стайните растения могат да украсят всеки един интериор и да придадат на обстановката уют и колорит. Както знаете, цветята са способни да превърнат дори и най-семплия апартамент в разкошен дом. Въпросът е къде да сложите саксиите и как да изберете правилното място. Някои видове цветя ще се чувстват отлично дори и в банята ви, но под въпрос остава само спалнята...

Широко разпространено е мнението, че не трябва да държим растения в стаята, в която спим. Причината е въглеродният двуокис, който отделят през нощта. Ако се замислим трезво обаче, емисиите СО2 от няколко саксии едва ли могат да навредят на човек. Проведени са редица проучвания по въпроса, в които е участвала дори НАСА. Всичките потвърждават, че стайните растения пречистват въздуха от замърсявания и от остатъци от почистващи препарати.



Сред веществата, които са най-вредни сред вътрешните замърсители, са бензолът, формалдехидът и амонякът. Има определени типове растения, които могат да унищожат тези замърсявания и да направят дома ви по-здравословен като среда. Такива са бръшлянът, папратите, алоето и орхидеите. Последните, впрочем, въпреки привидната си нежност, всъщност са истинска сила в поглъщането на потенциално опасните формалдехиди.

Учените са стигнали до извода, че растенията в спалнята не вредят на здравето. При това обаче уточняват, че количеството саксии трябва да е съобразено с площта на стаята. Растенията в спалнята имат отпускащ ефект, те ще ви помогнат да си починете и да се преборите с безсънието. Зеленият цвят и самият контакт с природата ни освобождават от напрежението и ни повдигат настроението. Избягвайте само твърде ароматните цветя – те могат не само да нарушат съня ви, но и да предизвикат мигрена и дори гадене. Важно е също така да знаете, че е най-добре да разположите стайните си растения край вратата или прозореца, които е препоръчително да оставите леко отворени, за да влиза свеж въздух.



Специалистите по фън шуй обаче са твърдо против саксиите в спалнята. Според тях е недопустимо енергията на стопаните на къщата да се смесва с тази на живи растения в спалнята, тъй като тази стая е по-особено място. Ако обаче не си представяте интериора без растения, поставете в спалнята само една саксия или по-добре окачете на стената картина с изображение на цветя.

Според експертите по фън шуй лоши цветя няма – има само растения, сложени на погрешни места. Ако разположите правилно саксиите си, ще се радвате на щастие и късмет.



Четете още: Домашен препарат за почистване само за 30 секунди!