Автор
Woman.bg

Не слагайте тези храни в микровълновата. Гърмят!

Микровълнова фурна има в почти всяка една кухня, макар да се смята за един от най-опасните битови уреди. Не можем да отречем, че е много удобно да си спретнеш топло ястие за броени минути. Не бива обаче да забравяме някои важни правила. В микровълновата не се претопля храна в пластмасови кутии, а някои продукти буквално се взривяват под влиянието на електромагнитните вълни.

Яйца

Под влияние на микровълновото излъчване яйцето се нагрява толкова бързо, че образувалото се вътре в черупката налягане води до взрив. Същото ще се случи и с цял жълтък. За приготвяне на яйца в микровълнова се използват форми с капак, в които се поставя сурово яйце. След 15 секунди яйцето ще е готово, а фурната ви ще остане чиста.



Ориз

Сигурно сте забелязвали, че когато претопляте готов ориз в микровълновата, зърната гърмят. За да не си усложнявате живота, по-добре претопляйте ориза на водна баня или в обикновена фурна. Впрочем британски учени са установили, че оризът е най-добре да не се претопля – при повторно нагряване в него се завъждат бактерии, които могат да предизвикат хранително отравяне.



Замразени горски плодове

Ако искате да размразите бързо горски плодове, за да си приготвите десерт, покрийте съда с тях със специален капак с дупки – иначе всичко ще стане в пръски. При загряване в микровълнова сокът на плодовете разкъсва тънката им обвивка. Най-„взривоопасно“ е гроздето. Препоръчваме ви да размразявате плодовете по естествен начин – така в тях ще се запазят повече витамини.



Домати

Зеленчуците могат да се спукат под въздействие на електромагнитното излъчване. Това няма да навреди на здравето ви, но самите зеленчуци няма да изглеждат особено апетитно и ще ви се наложи да миете фурната. Има една малка хитрост: преди да готвите в микровълнова сурови картофи или патладжани, надупчете кожата с вилица и сложете зеленчуците в съд с неплътно затворен капак. Затворените съдове също ще гръмнат.



Люти чушки

Ако в ястието ви има люти чушки или чили, при нагряване в микровълновата могат да започнат да се отделят люти пари. Освен това цяла чушка може да се пръсне на малки парченца.



Кисело-млечни продукти

При нагряване в микровълнова киселото ви мляко ще се превърне в плувнала в суроватка извара. Молекулярната еднородност на продукта се променя, а плътните бучки могат да се разхвърчат, когато течността достигне точка на кипене. Освен това в киселото мляко се съдържат полезни живи бактерии, които при висока температура умират.



Храни с натурална обвивка

Естествените черва се пукат при силно нагряване, а тъй като вътре се е нагнетило налягане, месните изделия могат и да гръмнат. След това вашата наденичка няма да изглежда твърде добре. За такива продукти по-добре използвайте затварящ се стъклен контейнер. Същото важи и за кренвиршите.



Месо

Печеното или варено пилешко може да изгуби апетитния си вид под влияние на електромагнитните вълни. При висока температура влакната в птичето месо се разкъсват и продуктът губи целостта си. Същото важи и за други видове месо. Впрочем, пълнените с други съставки месни изделия също често са „взривоопасни“. В микровълновата продуктите първо се нагряват отвътре и после по периферията и затова могат да се спукат. Не се препоръчва и да печете в микровълнова месо или месни изделия със сланина – при повишаване на температурата мазнината може да пръска. За да избегнете това, ползвайте съд с капак. Не забравяйте обаче, че последният не бива да е плътно затворен.



Риба

Морските продукти са крайно капризни. Богатата на ценни микроелементи, витамини и минерали риба след повторна термична обработка в микровълновата фурна губи всичките си полезни свойства. Рибата с цяла кожа и различните морски дарове като миди, калмари, стриди, рапани и т.н. при рязко повишаване на температурата могат да гръмнат. Гответе ги в съд от топлоустойчиво стъкло или керамика с капак.



Гъби

Гъбите не се препоръчва да се претоплят, защото при повторна термична обработка съставът им се променя и те могат да станат опасни за здравето. Пържените гъби пък могат да гърмят и пръскат в микровълновата. По-добре ги хапнете студени – направете си с тях салата или ги загрейте леко на котлон.



Ястия със сос

Ако сте овкусили макароните си с гъст сос, рязката промяна в температурата ще причини взрив, който ще разпръсне соса по цялата ви фурна. По-добре претоплете соса отделно, например на водна баня. Другият вариант е да го излеете в керамичен съд, да добавите малко вода и да покриете със специален капак с дупки. Така вече можете да го претоплите в микровълновата.