На колко градуса трябва да перем, за да убием коронавируса

Колкото и да ни е неприятно да го признаем, в момента най-важното, върху което трябва да се съсредоточим е не само дистанцията от хората и стоенето вкъщи, но и перфектното почистване на дома и най-вече на дрехите, с които излизаме, когато се налага. Така че домашната карантина не е време за почивка, а за старателна дезинфекция. Сигурни сме, че вече сте почистили дома си, но нека сега обърнем повече внимание на хигиената при дрехите и спалното бельо. Колко често и на колко градуса трябва да перем дрехите, кърпите и чаршафите, за да убием микробите, а не те нас?

Необходимо е да перете кърпите, спалното бельо и част от дрехите си на 60 градуса, за да унищожите микробите и вероятността да се заразите от коронавирус. Разбира се, не всички дрехи могат да се перат в пералнята и не всички могат да се перат на 60 градуса, но го правете с тези, които може.



Другото важно правило е да не чакате да се натрупат големи количества кърпи, чаршафи, дрехи и бельо за пране. Напротив, трябва да пускате пералнята по-често сега и да не оставяте мръсните принадлежности да стоят дълго време, чакайки своя ред за изпиране.

Сменяйте по-често спалното бельо сега, особено калъфките на възглавниците, а дрехите с които сте били навън, трябва да изперете веднага щом се приберете у дома. Не позволявайте на бактериите да се нанесат в дома ви.

Още един съществен елемент – подсушавайте пералнята добре, защото влажната и топла среда е изключително благоприятна за разпространението на бактерии.



Бонус съвет: Освен редовно да почиствате всички повърхности, до които се докосвате, е добре да проветрявате поне по няколко пъти на ден, важно е въздухът в дома ви да е свеж.

Четете още: 10 неподозирани приложения на спирта