Никога не замразявайте тези храни, стават опасни за здравето

В днешно време почти няма дом, в който да не присъства хладилник с фризер. Но малцина знаят, че не е препоръчително определени продукти да се замразяват. Сега ще разберете защо.

По принцип всичко без сурови яйца с черупки и консерви може да се постави във фризера, за да се замрази. Но експерти са на мнение, че някои продукти не им се отразява добре този процес и може да вредят на здравето ви. Освен това има опасност след замразяването те да изменят вкуса и външния си вид. Ако замразите марули или краставици, след размразяването им ще се превърнат в каша. Сергей Лопатин, терапевт, обяснява кои продукти са опасни за здравето след замразяване.



Лятото е нормално определени продукти да се замразяват. Но не е полезно всички храни да престояват във фризера, дори и за кратко време. Широк е списъкът на продуктите, които е препоръчително да не замразявате. Необходимо е обаче той да се раздели: кога замразяването е наистина опасно за тялото и кога може просто да навреди на консистенцията и на вкуса на продукта.

Не замразявайте зеленчуци с висок процент на вода като: краставици, зеле, тиквички. След като ги оставите на стайна температура ще се превърнат във водниста каша, която ще бъде много трудна за използване при готвене. Освен това вече няма да имат същия вкус и консистенция.

Пресните зеленчуци и листа от маруля ще станат кисели след размразяване и ще спрат да хрускат. Картофите ще променят вкуса си и ще станат сладки - при ниски температури нишестето в състава им се превръща в прости захари. Прясното и киселото мляко ще се разделят при размразяването и вместо хомогенен продукт ще се получи течност на бучки.
Сериозни спорове възникват при домашното замразяване на плодовете и зеленчуците. От медицинска гледна точка тук няма консенсус. Когато са замразени, те наистина успяват да запазят повечето хранителни вещества - витамини, минерални компоненти, както и основни хранителни вещества.

Освен това има изследвания, доказващи положителния ефект на ниските температури върху антиоксидантните свойства на плодовете.
Но от друга страна е почти невъзможно да се постигне максимално запазване на витамини и макронутриенти с помощта на конвенционален фризер (в домакински хладилник). Това изисква метода на "шоково замразяване" и специално оборудване, което ви позволява да замразите напълно продуктите само за няколко минути.



Как да съхранявате храните

Условията на съхранение също са доста важен елемент. Размразяването и последващото повторно замразяване не са никак препоръчителни. Те напълно убиват всички полезни свойства на продукта. Това важи както за магазинните продукти в оригиналната им опаковка, така и за домашните.

Какво да не замразявате никога

3 продукта се смятат за най-опасни при замразяване по отношение на здравето.

Първият е яйцата. Когато се замрази в хладилника, течният протеин в яйцето ще се разшири, което ще доведе до пукнатини в черупката.



Дори и малка повреда вече ще действа като плодородна почва за проникване и размножаване на патогенни бактерии. Ето защо, ако все пак искате да замразите сурови яйца, по-добре ги счупете и изсипете съдържанието им в херметически затворен съд. Можете да разделите и белтъците от жълтъците ако е нужно.

Второ, не замразявайте меките сирена. Във фризера те напълно променят структурата си и губят вкуса си. Ниските температури също причиняват щети на тези сирена, което ги прави уязвими за бактериите. И те не винаги умират в условията на замразяване.

Трето, не трябва да замразявате на вече размразено месо, птици, риба и морски дарове. В такива продукти често пъти се размножават патогенни бактерии, които могат да причинят сериозни инфекции. При размразяване те се събуждат и могат да увредят здравето ви.

Замразеното месо не е много полезно по отношение на хранителните свойства. Двойното размразяване води до разрушаване на протеина в състава му. По-добре е да си купувате месо и веднага да го готвите.

Четете още: Направете тези 8 неща и парите у дома ще потекат като река