Автор
Woman.bg

Нова спалня в 5 лесни стъпки - как бързо и лесно да освежим най-интимното кътче в дома?

Красиви, приветливи и много кокетни спални – намираме ги в различни сайтове, списания и каталози за интериорен дизайн. Възхищаваме им се и се захласваме пред тяхната красота и приказност. Но въпреки че ги намираме за наистина невероятни, много от нас често отхвърляме идеята, че бихме могли да имаме също толкова уютна, също толкова релаксираща и също толкова добре проектирана и декорирана спалня.

Отхвърляме идеята, че мечтата за перфектната спалня е напълно осъществима. А това не бива да е така. Спалнята на мечтите може да бъде създадена и с не много усилия, не много средства, но много желание и усет за естетика. Важно е обаче да следвате представените тук лесни стъпки, които ще ви помогнат да преобразите спалнята си от пода до тавана. При това във възможно най-кратък срок.

Стъпка 1: Разгледайте помещението



Огледайте спалнята си, сякаш я виждате за първи път. Удобно и привлекателно пространство ли е, или в нея цари пълна бъркотия? Според редица интериорни дизайнери твърде често спалните се превръщат в помещенията за съхранение в нашите домове. В място, което скриваме вече неизползваеми мебели или пък онези неподходящи за хола аксесоари и лампи. Или всичко, което искаме да бъде далеч от погледите на гостите ни.
Именно затова първа стъпка от преобразяването на спалнята е оглеждането ѝ. Помислете за спалнята си с критичен и обективен поглед. Какво ви харесва в нея? Какво си струва да запазите и какво е по-добре да бъде премахнато? Какво принадлежи към друга част от дома ви? Спалнята трябва да бъде успокояващо място, място което едновременно ни помага да релаксираме, но и ни зарежда в края на деня. Започнете процеса по преобразяване, като елиминирате всичко, което не ви трябва. И оставите нещата, които стоят красиво в спалнята.

Стъпка 2: Преконфигурирайте помещението



Преобразяването на дома е като пътешествие. Без карта или ясни упътвания може никога да не стигнем до желаната дестинация. Затова и в следващата стъпка от преобразяването на спалнята ще трябва да преконфигурирате обзавеждането на спалнята, за да съответства на визията в мислите ви. Започнете с базови въпроси: Вашите мебели отговарят ли на вашите вкусове и нужди? Достатъчно голямо ли е леглото ви (или пък е твърде малко)? Вашата спалня функционална ли е? Отговорите на тези въпроси ще ви дадат основа, на която да стъпите, за да създадете вашата мечтана спалня.
След като сте наясно с отговорите, разгледайте отново стаята си. Сега е моментът да задълбаете в детайлите. Запитайте се дали мебелите са правилно позиционирани, дали аксесоарите са отварят помещението или пък задушават. Леглото правилно разположено ли е? Според много интериорни дизайнери всичко започва от неправилната големина и разположение на леглото. Просто правило е да го поставите на най-дългата стена в стаята и след това да поставите останалите мебели около него.

Стъпка 3: Изберете подходящ цвят



Всички знаем, че цветовете оказват не малко влияние върху настроението ни. Ето защо един от най-лесните начини да придадем на спалнята си изцяло нов облик и усещане, е като променим цвета на стените ѝ.
Когато става въпрос за избор на цвят на боята, е хубаво да се съобразявате с вашата личност и вашия начин на живот. Например, ако обичате да природата, може да предпочетете мека зелена или жълта боя, за да пресъздадете усещането за свежест у дома.
Помислете и за вашия стил. За да създадете по-бляскаво и модерно усещане, изберете по-тъмен цвят като наситено сиво, тъмно синьо или дори черно. Винаги имайте предвид обаче, че крайната цел на вашата спалня е да осигури релаксиращо убежище за сън. Затова се опитайте да избягвате много ярки и енергизиращи цветове като червен, жълт и оранжев, защото тези цветове са склонни да дават допълнителна енергия, а не да отпускат.
Има обаче и много други начини да оживите спалнята си с нов цвят, различен от този на стените. Можете да заложите на декоративни вещи или аксесоари в смели цветове, можете да изберете спалня с красив дизайн и интересен цвят или пък просто да освежите стените с произведение на изкуството в любимо ваши нюанси.

Стъпка 4: Звездата на спалнята – леглото



След като сте изготвили плана на вашата спалня и сте я освежили в любимия цвят, е време да обърнете внимание и на леглото – звездата на вашата спалня. Един от най-бързите и лесни начини да придадете на вашето лично убежище изцяло нов облик е като актуализирате спалното си бельо. И не, не е нужно то да струва цяло състояние - можете да намерите невероятни комплекти качествено и стилно спално в редица магазини като Мебели Виденов. Ако пък се стремите към по-мащабна промяна, можете да разгледате селекцията спални комплекти, тапицирани спални и традиционни спални, с които бързо и достъпно да преобразите най-интимното кътче в дома.

Стъпка 5: Време за аксесоари



След като сте се погрижили за всичко останало, е време да добавите щипка индивидуалност към стаята с помощта аксесоари. Спалнята е страхотно поле, в което да изложите вашите снимки, любими картини и постери, красиви декоративни елементи и др.
Уверете се, че имате подходящо осветление. Изберете осветително тяло, което хем да пасва на новия дизайн на спалнята, хем меко и нежно да осветява пространството.
И накрая, помислете за добавяне на няколко красиви елемента, които имат стойност и цел. Вземете нова ваза, в която да поставите свежи цветя или пък сувенири, които отразяват личността ви. Аксесоарите не трябва да струват цяло състояние, за да бъдат красиви и елегантни. Тези последни щрихи ще издигнат дизайна на стаята на следващо ниво и ще ви напомнят за нещата и хората, които обичате.

Независимо малка или голяма, промяната на спалнята е задължителна, ако искате да се чувствате като у дома в дома си. Добавянето на малки щрихи като нови цветни вази или лампиони или пък на по-големи такива като смяната на леглото и мебелите могат да ви дадат дозата свежест, от която се нуждаете. Независимо дали търсите нови аксесоари или пък мебели за спалнята, Мебели Виденов ще ви предложат огромно разнообразие от красиви елементи, които да запълнят празнините в дома ви. Повече за актуалните им промоции, разберете тук.

(в материала има продуктово позициониране)