Автор
Весела Георгиева

Няма да повярвате какво можете да направите с обикновено брашно!

Свикнали сме да го използваме в кухнята - за мекички, сосове или панировка... Но то може много повече. Ще се изненадате.

Отстранява петна

Брашното притежава свързващо влагата свойство, което отлично помага за отстраняването на петна. Така например с него можете да обработите мазните петна по дрехите. Просто поръсете малко върху замърсеното място и оставете да подейства за кратко. След това изтупайте и изперете.

Премахва остатъци от лепило

Ако по пръстите ви залепне лепило, може да го почистите успешно с брашно. Брашното ще се свърже с лепилото и лесно ще се изрони от ръцете.



Почиства остатъци от яйца

Когато готвите или печете, някое яйце може да падне и да се счупи. За да почистите лепкавата маса и да не я размажете допълнително по пода, веднага поръсете с брашно. Изчакайте малко, докато яйцето засъхне, и избършете с домакинска хартия. Накрая изтрийте мястото с влажна кърпа, пише Obekti.

Чисти петна от червено вино

Сипете малко брашно върху лекето, оставете да подейства за кратко и изтърсете праха. След това веднага да изперете дрехата или покривката.



Почиства гъби

Обикновено печурките или гъбите пачи крак са покрити с мръсотия и пръст. Преди да пристъпите към обработката им, пъхнете ги в найлонов плик и добавете 2 супени лъжици брашно. Разтърсете плика, докато брашното полепне по гъбите. Накрая ги изсипете в сито и изплакнете обилно с течаща вода. Мръсотията е изчезнала и можете да ги сготвите.

Почиства карти за игра

Брашното е идеално за отстраняване на пръстови отпечатъци и мазни петна от картите за игра. Сложете малко в найлоново пликче и добавете няколко капки вода, за да добие брашното зърнеста консистенция. Пъхнете вътре зацапаните карти и започнете да трите пликчето между дланите си. Брашнените трохи оказват върху картите нещо като пилинг ефект и изжулват мръсотията от тях. Накрая извадете картите от плика и избършете остатъците от брашното с чиста кърпа.