С наближаването на учебната година, родителите на подрастващите са изправени пред нелеката задача да стимулират техния ентусиазъм и творчески потенциал. Нерядко обаче, това начинание се оказва трудно, още повече в условията на постоянно променящата се пандемична обстановка, когато учебните занятия се провеждат в дистанционна форма. Подходящо обзаведената детска стая е съществен фактор за ежедневния комфорт на детето и неговата ефективната ученическа дейност. Ето защо организирането на приятна и подредена работна среда трябва да се обмисли и планира в детайли.

Трансформацията на една детска стая в ученическа трябва да се реализира спрямо конкретните нужди на детето, по отношение на свободно пространство и обзавеждане. Идеалният подход за това е формирането на отделни кътове – за учене, за игра, за почивка, всеки от които е оборудван с необходимите мебели и места за съхранение. Изборът на практична и стилна мебелировка ще зададе характерна тематика на детската стая и ще улесни детското възприятие към нови знания. Нека все пак се запознаем с основните правила за обзавеждане на ученическата стая.

Създайте хармонично пространство
Ако превърнете определена зона от детската стая във фокусна точка, подсъзнателно вниманието на Вашето дете ще се насочва винаги там, игнорирайки предназначението на останалата част от обзавеждането. Всички елементи от интериора трябва да се допълват хармонично, без някой от тях да доминира над останалите. Съчетанието от еднородни форми, цветове и текстури създава равномерно емоционално въздействие и усещане за подреденост и чистота. Отличен начин за това са комплектите за детска стая, които обикновено комбинират всички важни модули, като легло, гардероб, скрин, ученическо бюро, пространства за съхранение. В зависимост от възрастта може да изберете обикновено или трансформиращо се легло, което детето да използва години наред. Ако пък малчуганите делят една обща стая, функционалните двуетажни легла са идеален вариант.

Отделете специално внимание на зоната за учене
Създаването на удобна работна среда оказва благотворно въздействие за ефективно усвояване на уроците, превръщайки се в приятна за учениците дейност. За да се чувства ученикът максимално удобно, височината на детското бюро трябва да е съобразена с неговия ръст и позицията на тялото му в седнало положение. Подходящият модел трябва да е нито прекалено голям, нито прекалено малък, така че на работния плот да могат да се поставят нужните ученически пособия и техника.

Добре е още от сега да изградите полезен навик у детето, като го научите да прибира ненужните помагала и материали след учене. С оглед на това, детското бюро трябва да разполага с оптимално разпределени отворени и затворени пространства за съхранение, които да внасят организация в подредбата. От съществено значение е да изберете ергономичен стол с регулируема височина.

Осигурете кът за релаксация
Пълноценната почивка е не по-малко важна от ползотворното учение. А какво по-удобно място за игра на любимата конзола от един пухкав барбарон или разтегателен фотьойл. Ролята на този кът е да предразположи детето към заслужена отмора преди сън. Именно поради това, е добре да подберете мека и комфортна мебел, на която детето да се отпусне максимално. Тапицерията и пълнежът тук са водещи фактори.

Леглото е мястото, където детето прекарва голяма част от деня, не само по време на сън, а и гледайки телевизия например. Ако искате да бъдете спокойни за здравето и пълноценната почивка на малкия ученик, не правете компромис с конструкцията на детското легло или качеството на матрака. Не забравяйте, че именно зоната за релаксация придава онзи характерен привкус и уют на детската стая.

Направете мястото семпло, уютно, но и забавно
Мебелите и аксесоарите за детската стая трябва да се подберат така, че да осигуряват достатъчно свободно пространство за забавления и игри. Едва ли някой ще се справи с изграждането на това пространство по-добре от Вашето дете. Дайте му свобода да развихри въображението си и най-вече му съдействайте с желание. Декорацията с любими герои от филми, рафтове и етажерки за експозиция на играчки и конструктори, интересни картини и плакати са само една малка част от морето от възможности.

Учението в подрастваща възраст има основополагащо значение в живота на всяко дете, а нашата роля като родители е да създадем комфортна и специална атмосфера за пълноценното развитие на своите деца, помагайки им да изградят правилния подход по пътя към успеха. Предлагаме Ви да разгледате колекциите за детска стая на Мебели Виденов, откъдето да почерпите идеи и вдъхновение.

(платено съобщение)