Автор
Теодор Муховски

Опитните домакини знаят как да пестят: 7 трика за намаляване на сметките

Цените постоянно растат, а разходите се увеличават главоломно. Ако не си водим строг бюджет може да се окаже, че парите ще започнат да не ни стигат. Когато дойде сметката за тока и водата, ние се хващаме за главата. Отделно хранителните продукти поскъпват постоянно, както и услугите. Затова ще ви предоставим ценни съвети, които ще ни помогнат да спестим пари.

1. Измивайте с топла вода и изплаквайте със студена



Ако се налага да измиете банята, перете на ръка или миете чинии, има едно елементарно правило: добавете препарат и използвайте топлата вода за накисването на прането или за началното измиване на плочките в банята, а след това изплакнете със студена вода. В крайна сметка топлата и студената вода мият по един и същи начин сапуна и мръсотията. Всичко това ще намали сметките ви за топла вода. Не е нещо кой знае какво, но все пак е първа стъпка към пестене на пари.

2. Почиствайте килимите си сами



Може би сте свикнали да давате килими и мокети на фирми, които да вършат тежката работа вместо вас. Само че и тези услуги не са никак евтини и цените им постоянно ще растат. Затова може да се замислите да си ги перете сами. За целта ви е нужен препарат за килими. Напръскайте с него и след 30 минути минете по килима с мокра четка. След това просто почистете с моп и оставете навън килима, за да изсъхне. Друг метод е да използвате денатуриран алкохол върху парцал. Важно е да се отбележи, че цветът на парцала е добре да е подобен на този на килима, за да не останат петна.

3. Изключвайте ненужната електроника



Не забравяйте да изключвате уредите от контактите. Дори и да са изключени от копчетата, те може да хабят известно количество електроенергия. Ако имате разклонители с много гнезда, изключвайте самият разклонител – от копчето или от контакта.

4. Отглеждайте си зеленчуци



Ако имате такава възможност - голяма тераса, градинка, двор или друго открито пространство, нищо не ви пречи да си отглеждате собствена продукция. Домати, репички, тиквички, магданоз, джоджан и много други се гледат много лесно, а освен това ще ви е и забавно и приятно. По този начин ще си имате собствена градинка и ще спестите пари за купуване на зеленчуци от магазина.

5. Направете си сами домашни почистващи препарати



Оцетът замества идеално почистващите препарати за чистене на стъкла и други гладки повърхности.
Смесете две чаши вода с половин чаша оцет и ще си направите идеален разтвор, който ще действа дори по-добре от купешкия препарат. Друг начин да спестите пари за скъпи и вредни препарати е да смесите четири супени лъжици сода за хляб и един литър топла вода.

6. Почиствайте замърсените филтри на климатиците



За да намалите разходите за електроенергия е важно да поддържате климатиците в добро състояние, като редовно почиствате филтрите им. Ако филтърът на климатика е замърсен, това намалява ефективността на охладителната или отоплителната система, а животът ѝ се скъсява драстично. Затова е препоръчително да сменяте филтъра един път на три месеца, а ако имате домашни любимци, може да го правите и по-често заради космите им.

7. Подменете обикновените крушки с енергоспестяващи



Може да ви се сторят скъпи, но направите ли го веднъж, това ще ви спести значителни разходи. Енергоспестяващите крушки имат по-продължителен живот и са много по-икономични от обикновените.

Ако спазвате всички съвети ще усетите, че малко по малко вие пестите пари от неща, които задължително използвате. Това ще ви даде възможност да отидете на някоя хубава екскурзия или да си купите нещо наистина полезно за вас.

Четете още: 3-те предмета у дома, които съсипват здравето ви