Автор
Woman.bg

Пандемия в кухнята: Защо домакинската работа ви прави по-добър човек?

Всяка жена знае, че домакинската работа няма край, особено в дни на социална изолация, когато си стоим вкъщи и сякаш непрекъснато има какво да вършим. Купища мръсни чинии, тенджери, купчини с изпрано пране и прах по мебелите. Едва ли има семейство, в което да не избухне спорът кой да свърши досадните домашни задачи, особено когато стоим затворени удома вече месец.

Но домакинската работа има и положителни страни. Ето кои са те:

Прави ви по-силни

Всяко движение, което правите, докато се занимавате с домакинската работа, може да се счита за упражнение. Почистването на банята, на пода и на прозорците със сигурност изисква подвижност и сила. Малко кардио и клякания тук-там, докато оправяте стаята си, малко разкършване, докато зареждате съдомиялната машина, малко протягане, докато се опитвате да стигнете до недостъпните ъгли на прашните рафтове и сте готови с ежедневната си тренировка.

View post on Instagram
 

Здрав дух в чист дом

Едва ли има домакиня, която иска да развъжда акари или хлебарки в апартамента си. Представете си какво причиняват микробите на здравето ви. Мръсотията в дома ви не се отразява само на вашия здравословен статус. Може да повлияе и на психичното ви здраве. Ако стаята ви е разхвърляна, психическото ви състояние може би е също толкова неорганизирано. Как ще се съсредоточите, ако на стола ви има купчина несортирани дрехи или на масата се търкалят празни бутилки и опаковки с чипс. А и какво ще кажат гостите ви, ако ги посрещнете в разхвърлян и мърляв дом?

Намалява стреса

Много хора намират миенето на чиниите и простирането за релаксиращо. Може да ви помогне да се освободите от стреса, особено след изнервящ ден в офиса. Домакинските занимания също ви помогнат да останете насаме със себе си и да се отървете от тревожните мисли.

Прави ви независими

Ако все още живеете с родителите си, домакинската работа, ще ви научи на самостоятелност и отговорност. Когато се изнесете от родния дом, вече мама няма да ви готви и подрежда стаята. Домашните задължения ще ви направят и по-организирани.