Пералнята е един от източниците на бактерии у дома. За това алармират германски учени.

През последните години повечето уреди станаха екологично ориентирани – в това число и пералните. Те перат дрехите ни на ниска температура - под 60 градуса по Целзий. А това означава, че повечето бактерии оцеляват, обяснява Рикарда Шмитхаузен, лекар в Института по хигиена и обществено здраве в офиса на Световната здравна организация в университета в Бон, Германия.

Обикновено бактерии се откриват в гумените уплътнения на вратите, както и в отделенията, където се сипват перилният препарат и омекотителят. При започване на програмата бактериите се завъртат в дрехите. Заради ниската температура обаче, те не умират.

Микроби като ешерихия коли, салмонела и клебсиела окситока, могат да причинят пневмония, кожни инфекции, спазми в стомаха, повръщане и разстройство, особено при хора със слаба имунна система.

За да предпазите семейството си от разпространение на опасните бактерии, учените съветват гумените уплътнения да се почистват с белина. Добре е от време на време, примерно веднъж месечно, да пускате пералнята без дрехи в нея, за да я почистите. А ако пускате по-мръсни дрехи, задължително изберете програма, която пере на 60 градуса или повече.

И още нещо – оставете прането да изсъхне навън. Слънцето, дори зимното, е най-доброто средство срещу бактерии и лоши миризми.

Раздаваме подаръци - включи се в нашата игра до 1-ви март от тук: