Автор
Пепа Попова - Пепита

По елхата ще го познаете: Вълшебният дом в дните по Коледа

Да, празниците ще бъдат малко (много) по-различни тази година. Пандемията вече е част от нашето ежедневие, което означава, че този декември ще се разминем с традиционните фирмени партита и приятелски събирания.
Различното, обаче, не означава задължително нещо лошо, нали?
Толкова е лесно да се съсредоточим върху това, което не можем да правим в момента и да се чувстваме нещастни. За себе си избирам да бъда щастлива и всеки ден да търся радост и топлина и да я дарявам на най-близките си, дори това да изисква малко повече усилия.
Да, няма да можем да вдигаме наздравици в големи компании, но най-важните семейни и приказни моменти от празника все още могат да се случат точно по начина, както сме свикнали... Дори с малко повече старание (в моя случай даване на свобода) и по-добре....



Единственото, което е нужно е да се обърнем максимално към семейните традиции, като започнем с украсяването на коледното дърво, например.
Традиционно, едвам чакам да дойде декември, за да извадя елхата и да започна да я редя с вниманието на сърдечен хирург. Обиковено децата ми имат право само да подават топките и да разплитат кукичите, за да не нарушат добре обмислената концепция за украса и цвят. Тази година, обаче, реших да поканя този магичен празничен дух у дома по-рано. Ей така, за да си живеем в приказка от светлини в червено и бяло по-дълго. И този път поканих децата да дирижират процеса и да сложат любимите си играчки там, където им харесва, а аз подавах кукичките и си припявах любимите коледни мелодии.
Сърцето ми преливаше от щастие, когато гледах двете си пораснали момчета да се забавляват и да повтарят семейните традиции. Добре помнеха, че не коледната звезда е първата играчка, която намира място на елхата ни, а баба Пенка - ангелчето, което носи името на любимата ми баба, която те занеха от разказите ми и най-вече от този ангел на елхата, който намираше мястото си там година след година и който винаги бе повод за някоя хубава семейна история с участието на баба...

След него децата поставиха звездата и дузина нови играчки, които бяха избрали за мен от PEPCO , за да ме изненадат и зарадват. Една след друга на елхата намериха място и прозрачни стъклени топки със сняг и калини във вътрешността (които за секунда могат виртуално да те накакарт да се почувсвташ като в приказка, ако леко ги разклатиш), и красиви малки звезди, и елегантни плетени лампички... Тук е моментът да си призная, че елхата ми за първи път ще свети тази Коледа, благодарение на децата. Аз все не намирах правилните “светулки” за елха – или не ми изглеждаха достатъчно надеждни, или не ми бяха достатъчно красиви, за да намерят място на дървото ми. Изглежда трябваше да дойде точно тази пандемична Коледа, за да дам най-накрая свобода на момчетата си да сътворят най-красивата елха и да запалят лампичките у дома.

Единствената украса, която аз добавих към приказните играчки от PEPCO бяха алените клончета естествена калина, които бях получила под формата на букет от любимия ми мъж. И елхата засия... И домът ми, и духът ми...
Готова съм за чудото на Коледа и искрено вярвам, че ни очакват по-добри времена - по-здрави, по-спокойни и по-споделени.


P.S. Ако още не сте купили подаръци за любимите си хора - препоръчам ви PEPCO като място, което ще ви изненада с изгодни цени и наистина страхотни идеи! Вижте предложенията на PEPCO от този линк!

(в материала има продуктово позициониране)