Почти нереално: басейн без край

08 октомври 2009 | 06:51
14803
2
2

Представете си басейн, който се прелива в хоризонта и просто няма край.

За някой това може да прозвучи нереално, но по-запознатите, които вече са го виждали, само ще потвърдят, че изглежда точно така - нереално.

Infinity pools са дизайнерски басейни, които имат начало, но не си личи да имат край. Нямат видим ръб и от определен ъгъл изглежда, сякаш преливат отвъд хоризонта.

Обикновено са доста скъпи, защото се проектират и изграждат по-трудно от обикновените. Практически могат да се построят навсякъде, но за да се постигне максимален ефект е най-добре да са на определена височина.

А и подходящият изглед към воден басейн, към небето или към буйна растителност също е от значение, защото именно той превръща обикновеното на пръв поглед водно съоръжение в нещо почти магическо.

Първите „безкрайни" басейни се появяват през 90-те години на гръцкия остров Корфу като част от хотелски комплекси, изградени от луксозни вили.

Заради трудното си изпълнение доста дълго те са символ на съвършенство и трудно достъпен лукс.

За по-малко от 10 години обаче впечатляващите водни съоръжения могат да се видят из целия свят.

Сега с Infinity басейни разполагат доста хотели, както и частните домове на някои неприлично богати хора.

В САЩ например такъв басейн може да се поръча и без живописен изглед в задния двор.
Просто се изгражда изкуствено възвишение, върху което да бъде инсталирано съоръжението, така че да не се губи нищо от единствената му ценност - да се слива с безкрая.

За първи път басейн без край в България видяхме миналата година край Варна, а отскоро, благодарение на архитектурния блог WhATA, научихме, че има и още един в освежения курортен клуб Ривиера, познат като резиденция в близкото минало.

Според някои специалисти обаче Infinity басейните са обречени в 21-и век, защото не са особено природосъобразни.

Те използват повече вода от обикновените и екоактивистите ги взеха на прицел напоследък. Освен това пилеят и по-голямо количество от течността, защото е трудно да се покрият.

А и изразходват много повече енергия, тъй като са снабдени с мощни циркулационни системи.

За да се получи преливане отвъд хоризонта, водата изтича в корито, откъдето чрез изпомпване се връща обратно. А този процес наистина се нуждае от доста природен ресурс.

Ние лично сме оптимисти за съществуването на безкрайните басейни, защото сме убедени, че архитектите могат да измислят техен еко-вариант.

А тук, в галерията, можете да видите едни от най-красивите Infinity pools в света.

Коментари

2 Владимир Йосифов
  11 октомври 2009 | 17:13 отговор
 

http://svejo.net/home/link_summary/438250-Pochti-nerealno-basein-bez-krai

 
1 Бори
  08 октомври 2009 | 10:51 отговор
 

невероятна красота!

 

Добави Коментар

Най-четени