Пресметнато е, че в един апартамент от 150 кв. м. за 1 година се събират около 20 кг. прах.

И ако съберете прахта из под дивана или леглото си и я погледнете под микроскоп, не просто ще ахнете, а направо ще занемеете. Там ще е пълно с частици от уличния смог, мръсотия, косми, пух и какво ли още не.

Но това не е всичко. За едно денонощие върху лигавиците на дихателните ни пътища полепват до 6 млрд. прашинки. Затова до 80 % от защитните възможности на имунната ни система се похабяват за “обезвреждане” на вредните частици в прахта, която влиза в организма ни. Натрупванията от прах са чудесна среда за живот и размножаване на плесени и акари. Средният размер на тези “домашни” микроорганизми е 0.2 мм., т.е. в точката на това изречение спокойно могат да си полегнат три акара.

Дори и в най-чистия апартамент ще намерите тези неканени гости. Те сами по себе си са безвредни, но екскрементите им са силен алерген. В 25 % от случаите на алергия причинители на заболяването са акарите от домашния прах. Прахта довежда също така до астма, екземи и възпаления на лигавиците на носоглътката. Тези факти говорят сами за себе си.

Симптоми на заболяването могат да са затруднено дишане, “свирене” и хрипове в гръдния кош, задушаваща кашлица, воднисти секрети от носа, често кихане, сърбеж, зачервяване и сълзене на очите. Реакциите към домашната прах са особено остри нощем, сутрин след събуждане и по време на чистене. Но самостоятелната диагностика не бива да ви стимулира да си купите какви ли не антихистаминови препарати, а по-скоро да посетите алерголог.

В домашни условия обаче също можете да вземете мерки. Първо ограничете броя и обема на местата, където се събира прах. Махнете “прахосъбирачките” – китеници, килими, тежки завеси. Сменете ги с покривала, щори и тънки пердета, които се перат лесно. Ако имате много книги, порцеланови сервизи и дребни сувенири, най-добре ги дръжте затворени зад стъклени вратички.

Следва леглото – сменете пухените възглавници, юргани и матраци, както и вълнените одеала с хипоалергенни. Не всички синтетични материали обаче са подходящи, избегнете полиестера и синтепона. А ако нямате възможност в момента да смените всичко, започнете от възглавниците. Възглавниците, матраците и чаршафите трябва да се тупат и проветряват възможно най-често, а в топлите дни да се излагат на слънчева светлина за дезинфекция.

Важно е често да миете пода, а не само да метете. Това става най-лесно с прахосмукачка с воден филтър. Човек, който има алергия от прах, не бива да се намира в помещението по време на почистването. Можете да намалите значително количеството прах и алергени с помощта на специални очистители за въздух. Обикновен климатик или йонизатор обаче може да няма такива филтри и просто да върти из стаята наситения с прах въздух. Затова повишете влажността в помещението с помощта на специален овлажнител или с пръскане след почистване. Можете също така да поставите влажни кърпи върху радиатора.