Променете интериора си за стройна фигура

06 октомври 2009 | 07:16
10646
2
2

Свалянето на излишните килограми е един от основните проблеми на съвременната жена. Можете да го постигнете като ограничите яденето или увеличите физическите натоварвания, но има и по-удобен начин - като промените интериора в дома си. Все пак имайте предвид, че този метод няма ефекта на липосукцията, например.

Първо трябва да уточните къде в дома ви са концентрирани източниците на калории. Разбира се, някои си имат мазе с буркани зимнина и сладка и висящи от гредите пушени бутове. Но тези късметлии не се срещат често в днешно време. Днес рядко попадаме дори на бабините шкафове в хола, пълни с кутии бисквити и домашен ликьор.

Основният и понякога единствен източник на калории е кухнята. Затова първо ще обърнем внимание именно на това помещение.

Съвет 1


Учените отдавна са установили, че някои цветове стимулират апетита, докато други го потискат. Възбуждащи апетита цветове са различните нюанси на бежовото, жълтото, кафявото и някои зелени оттенъци. Потискащи апетита са всички оттенъци на синьото и някои нюанси на виолетовото.

Ако кухнята ви е издържана в синята гама, ще ядете по-малко. Доказано е, че сервираната в бели или жълти чинии храна изглежда по-изкусително от сервираното в синя чиния ястие. Хората най-често не си дояждат храната, ако е в синя чиния. Освен това в такива чинии обикновено се слагат по-малки порции, без това да намалява засищащия ефект.

Твърди се, че големите количества яркочервено също потискат апетита. Но не бихме ви препоръчали да пребоядисате своята спокойна обител в този крещящ цвят, възможно е той да започне да ви дразни.

Съвет 2


Не превръщайте кухнята си в работен кабинет. Ако нямате друго място за работа вкъщи, опитайте се да се настаните така в кухнята, че хладилникът и останалите източници на храна да са на повече от една крачка от вас.

Ясно е, че в една малка кухня всичко ще е на една ръка разстояние. Но все пак се постарайте тази ръка да има достатъчно препятствия на пътя си. Ще постигнете положителен ефект, дори ако само преместите любимото си кресло в отсрещния на хладилника ъгъл и преградите пътя си към храната с масата.
Ако има нещо, на което човек може винаги да разчита - това е мързелът му. Няма да станете пак от мястото си за още едно резенче кашкавал. Разбира се най-целеустремените чревоугодници могат да натрупат огромно количество резенчета в една чиния, но това вече е друга тема.

Всеизвестно е, че повечето ни излишни натрупвания на тлъстини не се дължат на огромните порции, които ядем, а предимно на малките неща, които неусетно сме хапнали между основните хранения.

Не случайно много пухкавелки се оплакват на приятелите си, че изобщо не ядат много (половин чиния супа, две кюфтета за вечеря и нищо повече!). И при това безшумно и непрестанно си хапват бонбонки, ябълки или малки (почти незначителни) бисквитки. Те не го правят от самоубийствено желание да напълнеят или пък от непоносим глад. Просто тези неща им се оказват "под ръка".

Ако прекарвате повечето си време в кухнята, трябва да сложите край на това "просто ми се оказа под ръка". Освен организирането на неудобно място далеч от храната, трябва да елиминирате от интериора купичките с бисквити и бонбони, които може би красят кухненската ви маса. Ако са чак толкова красиви - оставете ги, но ги напълнете с нещо друго - шишарки, камъчета или мидички.

Съвет 3


Хората си хапват излишни неща не само по време на работа. Често си избиват с ядене скуката, проблемите или пък стреса.

Подредете интериора на дома си така, че да не ви е скучен. В жилището ви трябва да има място за четене, за други ваши любими занимания, както и за гости.

Изписани са редица статии относно преодоляването на стреса с помощта на интериора. Основни правила за това са да си създадете усещане за сигурност и уют, да имате живи цветя и може би рибки. Впрочем аквариумът с рибки лекува прекрасно не само стреса, но и скуката.

Не толкова самият интериор, ами грижите за него ще ви помогнат да преживеете по-леко проблемите си. Чистенето на апартамента или преподреждането на натрупалите се купчини по шкафовете ще ви разсеят от тежките ви мисли много по-добре, отколкото сандвичът с чай.

Съвет 4


Купете си абсорбатор и пуснете в дома си повече чист и свеж въздух. Нищо не възбужда отделянето на слюнка толкова, колкото миризмата на храна, носеща се из къщата.

Никога не гледайте филми на ужасите или трилъри в кухнята. Неизвестно защо те провокират зрителите да ядат каквото им падне с пъти повече, отколкото комедиите и документалните сериали. Но най-добре ще е да махнете телевизора от кухнята като цяло. Колкото по-малко време прекарвате в кухнята, толкова по-добре.

 

Коментари

2
  15 октомври 2009 | 08:17 отговор
 

saglasna sam.statiata sledva6e mnogo dobre 4ove6kata psihologia

 
1 polI
  06 октомври 2009 | 09:41 отговор
 

това за сините чинии е абсолютно вярно. имам и сини, и бели, синьото определено убива апетита :))))

 

Добави Коментар

Най-четени