Автор
Теодор Муховски

Само опитните домакини знаят за тези тайни функции на фурната

Фурната присъства в почти всеки български дом, но ние не знаем или не се сещаме за много от скритите ѝ приложения. Познаваме най-важните възможности на уреда, но трябва да знаем, че той ни дава много повече от печенето на ястието. Функциите на уреда са много полезни и освен това ще ни спестяват време и пари. Ето кои са най-интересните приложения на модерната фурна.

Скритите функции на фурната са тайните опции на нашето кухненско оборудване. Често пъти не ги използваме, защото не сме наясно, че оборудването в домовете ни може да ни спести време и пари и дори да улесни почистването на фурната. Модерните, качествени фурни предлагат на потребителите разширени възможности, които трудно се виждат на пръв поглед.

Голямо удобство са автоматичните програми за приготвяне на храна. Благодарение на тях не се налага да помним какъв вариант и температура трябва да изберем за да изпечем кекс или руло. Самото устройство ни гарантира, че храната се приготвя при оптимални условия, така че рискът от препичане или недопичане на храната е намален.



Печенето може да бъде много по-приятно и благодарение на т. нар вградена готварска книга. Новите домакински уреди често ни предлагат възможност, благодарение на която вече не се налага да мислим какво и как да сготвим. Винаги имаме под ръка готови рецепти, което ни спестяват много време и усилия. Можем също да добавим наши собствени рецепти и идеи за готвене.

Истинският хит при скритите функции на фурната обаче е възможността да печем две различни ястия едновременно. Като пример може да се даде печене на месо и картофи в две отделни камери и температури. Струва си да проверите дали вашата фурна предлага такава възможност, защото ще ви позволи да спестите време и да намалите сметките си за електричество.

Пиролиза: скритата функция на фурната улеснява поддържането ѝ чиста

Функцията за пиролиза може много да ни улесни да поддържаме вътрешността на устройството чисто. Това е специална програма на фурната, която след заключване на вратата загрява оборудването до температура от близо 500 градуса по Целзий, за да може да се почисти от упорити замърсявания и мазнини.



Благодарение на пиролизата ще се отървем дори от полепналите остатъци от храна, които трудно бихте извадили ръчно от фурната. Тази опция буквално за 2-3 часа буквално ще ги превърне в пепел, която след това ще трябва да се почисти от фурната.

Как да спестите време и пари, като използвате фурна?

Пиролизата е скрита функция на фурната, която се среща предимно във фурните от висок клас. Въпреки това има начини да улесним ежедневното печене, дори ако оборудването в дома ни е малко по-старо. За тази цел си струва да използвате горещ въздух, който позволява на въздуха да се разпределя равномерно вътре в устройството, така че ястието да е готово още по-бързо.



Също така не забравяйте винаги да затваряте внимателно вратата на фурната и да не я отваряте без нужда. Струва си да се опитате да обърнете храната ефективно. Това е много важно за спестяването, тъй като дори малко горещ въздух ще накара оборудването да черпи повече електроенергия.

За да спестим пари, можем да изключим фурната и в самия край на времето за печене. Това означава, че нашето кухненско оборудване вече няма да консумира електроенергия, а високата температура ще помогне на ястието да се затопли или допече.

Четете още: Дами, ето защо трябва да готвите с дървена лъжица