Шепот от забравените имения

09 февруари 2013 | 11:08
6050
6
6

Ако някои се интересуват от нови или реставрирани имения, в които луксът царува достойно, то други предпочитат да наблюдават и оценяват тяхната разруха и забравата, в която неизбежно потъват.

Thomas Jorion изучава и заснема изоставени сгради от дете и е един от онези щастливци, съумели да превърнат „страховитото“ хоби от детството в своя професия.

Неговите фотографски серии „Забравени палати“ („Forgotten Palaces“) са изпълнени предимно с някогашни грандиозни вили, намиращи се в северна Италия, които по различни поводи са били изоставяни във времето и забравени от стопаните си.

Съдбите на тези къщи са по своему трагични – някои са оставени заради финансов крах на собствениците, други заради построена в непосредствена близост пречиствателна станция.

Онова, което може да ви плени в снимките на забравените вили са техните стени и тавани– всички фрески, корнизи, гипсови отливки.

Пред и под тях се разкрива тиха и носталгична гледка към помещения, в които са се чували гласове, където някой старателно се е грижил за реда и чистотата, където жена е взимала сутрешен душ, а деца са търсили скрити за вратите съкровища.

Своята история разказват и студените огнища в камините, прашните полилеи, изпочупените стъкла на прозорците, забравеният дори от Бог малък домашен параклис...

Не са ли впечатляващи всички тези мръсни, тъжни и потайни детайли?

Още по темата

Коментари

6 Justis
  25 февруари 2013 | 05:02 отговор
 

This introduces a pleasingly raitnoal point of view.

 
5 Онуфрий
  10 февруари 2013 | 23:01 отговор
 

Загиват с достойнство. За съжаление ако някой реши да ги има, ще даде повече пари за реставрация, отколкото ако ги събори и построи наново... Да разчитаме на милионери все пак :)

 
4 k
  10 февруари 2013 | 15:57 отговор
 

super

 
3 dodos
  09 февруари 2013 | 17:44 отговор
 

Super tyjno i krasivo...

 
2
  09 февруари 2013 | 17:39 отговор
 

Krasota !

 
1 ДжиДжи
  09 февруари 2013 | 14:10 отговор
 

интересен поглед върху забравените имения, харесва ми

 

Добави Коментар

Най-четени