Ако някои се интересуват от нови или реставрирани имения, в които луксът царува достойно, то други предпочитат да наблюдават и оценяват тяхната разруха и забравата, в която неизбежно потъват.

Thomas Jorion изучава и заснема изоставени сгради от дете и е един от онези щастливци, съумели да превърнат „страховитото“ хоби от детството в своя професия.

Неговите фотографски серии „Забравени палати“ („Forgotten Palaces“) са изпълнени предимно с някогашни грандиозни вили, намиращи се в северна Италия, които по различни поводи са били изоставяни във времето и забравени от стопаните си.

Съдбите на тези къщи са по своему трагични – някои са оставени заради финансов крах на собствениците, други заради построена в непосредствена близост пречиствателна станция.

Онова, което може да ви плени в снимките на забравените вили са техните стени и тавани– всички фрески, корнизи, гипсови отливки.

Пред и под тях се разкрива тиха и носталгична гледка към помещения, в които са се чували гласове, където някой старателно се е грижил за реда и чистотата, където жена е взимала сутрешен душ, а деца са търсили скрити за вратите съкровища.

Своята история разказват и студените огнища в камините, прашните полилеи, изпочупените стъкла на прозорците, забравеният дори от Бог малък домашен параклис...

Не са ли впечатляващи всички тези мръсни, тъжни и потайни детайли?