Автор
Ева Лъчезарова

Свеж и уютен дом в няколко лесни стъпки

Предстоят ни зимни месеци като никои други. Ще прекарваме повече време вкъщи, ще готвим повече, ще цапаме повече, а това може да превърне поддържането на свежестта у дома в истинско предизвикателство.

В допълнение към това въздухът в София, както и в голяма част от останалите градове в България през студените месеци, става все по-замърсен и проветряването не върши нужната работа. Затова нуждата от пречиствател за въздух у дома става все по-належаща.

Когато са включени, въздухопречиствателите всъщност постоянно преработват въздуха в помещението, премахвайки замърсители и алергени, а след това връщат филтрирания въздух обратно в стаята. Пречиствателите на въздух са подходящи за всякакъв вид домакинства, но са особено препоръчителни при семейства с малки деца, с домашни любимци, с хора с алергии или с пушачи.

Нека обаче се върнем мъничко назад, за да разгледаме заедно стъпките към един по-свеж и уютен дом:

Всяко нещо да си знае мястото

Безспорно едно от най-важните условия, за да се наслаждавате на уют в дома си, е той да бъде подреден. Оптималният вариант, за да се случи това е да имате вкъщи само вещи, които използвате и ви допадат. Обикновено ние дамите срещаме най-големи затруднения с гардероба си. Нашият съвет е да си зададете следния въпрос: “Бих ли си купила тази рокля отново и нося ли я с удоволствие?”. Ако отговорът е “да”, оставете я, ако е “не”, дайте ѝ нов живот, като я подарите на приятелка.



Друго важно условие за подреден дом е всяка вещ да има свое място. Така разтребването става бързо, лесно и почти неусетно.

Таймер за почистване

Обикновено оставяме почистването и подреждането на дома за уикендите, като по този начин губим ценно време със семейството си. Нашето предложение е да отделяте по 20 минути на ден, за да разтребвате у дома. Пуснете си таймер, любима музика или аудио книга и се заемете с най-належащите задачи. Така през почивните дни наистина ще си починете и ще се радвате не подреден дом.



С аромат на уют

Замисляли ли сте се какво е първото нещо, което забелязвате, когато влезете в един дом? Това определено е ароматът, който той носи. Свежестта у дома е още по-важна, ако имате малко дете.

Чудесно едновременно уютно и свежо решение е да си вземете някои от цветята, които пречистват въздуха у дома по естествен път: сред тях са алоето, бръшлянът и фикусът бенджамин. Освен това бихте могли да превърнете съставки за готвене и похапване в естествени ароматизатори. Това става лесно и бързо: сложете на котлона в малка касеролка вода, а в нея сварете няколко резена портокал, в комбинация с канела и карамфил. Оставете сместа да заври и се насладете на чудесния аромат. Разбира се, бихте могли да си направите и собствена комбинация с наличните съставки.

Точният пречиствател

Отскоро на българския пазар се предлага новата гама въздухопречистватели от Samsung, а вие имате възможност да изберете измежду 5 предложения. Те имат различни размери и функционалност, но се обединяват от няколко общи характеристики: изчистен дизайн, който се вписва във всеки интериор, освен това са лесни са за употреба и поддръжка. Най-малкият модел AX34R3020WW/EU, (34 ) е едновременно мощен и компактен. Той пречиства и дезодорира въздуха, като използва 3-степенна система за пречистване. Уредът показва нивата на качеството на въздуха в помещението в реално време като използва LED светлина с 4 цветови вариации. Системата за пречистване, с която е снабден AX34R3020WW/EU, (34 ), улавя до 99% от ултрафиния прах в стаята, извлича големите прахови частици като полените например, дезодорира въздуха и редуцира количеството на различни вредни газове като формалдехид. Уредът е изключително лесен за поддръжка: миещият се предфилтър за едри частици изисква само периодично почистване, а филтрите 2-в-1 за прахови частици PM2,5 и дезодориране на въздуха се сменят бързо. Въздухопречиствателят е подходящ за семейства с мъници, тъй като функцията Child Lock прави употребата му безопасна и в присъствието на малки деца.

Гамата пречистватели на въздух от Samsung предлага още 4 решения с различни функционалности, сред които са по-голям обхват, дистанционно управление със смартфон и охлаждането с технологията Wind-Free.

(в материала има продуктово позициониране)