Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ считат телефона за високо рисков предмет, който може да бъде преносител на коронавирус.

Най-добрият начин да се предпазим от вируса е като спазваме добра хигиена. Това включва не само ръцете, но и всички онези предмети, които постоянно пипаме и имат досег до средата навън. Предмети, които докосваме постоянно, а след това можем да пипнем лицето или очите си.



А телефонът е един от най-мръсните предмети около нас.

Любопитен факт е, че в един квадратен сантиметър площ, се съдържат близо 25 000 бактерии. Учени от университета в Аризона разкриват още по-стряскащи данни - телефоните съдържат 10 пъти повече бактерии от повечето тоалетни чинии.

Ето защо почистването му е много важно. Почистването на екрана с мека микрофибърна кърпа е добра идея и премахва голяма част от бактериите, но за по-добър ефект специалистите препоръчват да използваме смес от 60% вода и 40% антисептик.

Ако можете, го разглобете. Ако не, почистете добре отвън.

Нормалното функциониране на апарата може да бъде затруднено от влагата. Не използвайте белина и аерозоли. Не потапяйте устройството в каквато и да било течност. Apple, например, препоръчва на хората да избягват използването на спрейове за почистване или тежки продукти, писа New York Times. Използвайте продукт, съдържащ 70 процента изопропилов алкохол, съветват специалистите.

3-4 такива почиствания в месеца са достатъчни. Сега обаче, при обявена пандемия, го правете по-често.

По време на почистването носете ръкавици за еднократна употреба.

Избършете старателно от всички страни. Оставете го да изсъхне, преди да го сглобите отново.

Когато приключите, измийте добре ръцете си. И ръкавиците, подобно на апарата, могат да съдържат частици от вируса, което ги прави безполезни.

Експертите предлагат да използвате слушалки, дори и по време на разговори, за да държите телефона далеч от лицето си.
О, и мийте ръцете си достатъчно често.