Тъй като килимите остават неразделна част от много интериорни дизайни, експертите в областта идват с нови и интересни идеи всяка година. Тенденциите се определят основно от практичното им предназначение, комфорта у дома, използването на нови материи и текстури. И разбира се цветовете. Те са изключително определяща част в интериора на всяко жилище. Това доведе до обособяването на няколко основни тренда при килимите:

- Прости шарки за равномерна повърхност;
- Неутрални цветове, като бежово, бяло, кремаво;
- Голям размер за покриване на по-голямо пространство;
- Килимът като фон за другите елементи на стаята
.

Трябва да се отбележи, че базовите дизайни на килимите идват през 2022 г. с нови вариации. Сега те се допълват с повече текстури и шарки на фона на неутрални нюанси като зелено и синьо. Начинът ни на живот, както и новите философски течения, оказват съществено влияние и в обзавеждането.

Да бъдем солидарни с природата
Не е тайна, че много области интегрират екологичната идея, където интериорният дизайн не е изключение. А когато говорим за килими, това неминуемо се отразява в избора на подходящ плат за тях. Такъв еко килим ще се превърне в основен акцент на вашия дом, поради екологичното си въздействие. Отразявайки идеята, че трябва да запазим красотата на природата, ние все повече се доближаваме до тенденциите за 2022 година. В този смисъл трябва да обърнете внимание на следните аспекти:

- Изберете рециклируеми материали за килима;
- Помислете за вече рециклиран килим;
- Вземете предвид неговия дизайна, който трябва да включва вдъхновени от природата цветове и шарки за по-добро отразяване на идеята eco-friendly culture
.

Еклектична комбинация от стари и нови ценности

Този тренд предполага винтидж ефект, който връща старите тенденции чрез използване на съвременни решения. Трябва да се отбележи, че тази идея набира все повече популярност и е проникнала в различни аспекти на интериорния дизайн, включително и при текстилните настилки за под.

Предлагаме ви да направите този избор, за да добавите нов блясък към стаята си, като подчертаете старите концепции. Такъв килим определено ще се открои и ще преобрази пространството. Ето и няколко идеи за постигането на такъв резултат:

- Изберете избледнели дизайни, които създават остарял вид на вашия килим;
- Помислете за модели с повече цветови комбинации;
- Потърсете вдъхновение от различни култури и националности, когато става въпрос за цвят и шарки
.

Комфортът е на първо място
Отново водещ тренд за тази година, който считаме, че ще се запази и за напред. Изборът на килим, който да ни носи комфорт, се определя от редица фактори. Това е изключително индивидуален подход. За целта е нужно да интегрирате избора си с вашия собствен стил. Ето и няколко съвета в тази посока:

- Изберете пухкави килими за приятно усещане;
- Помислете за естествените материали за практическо използване на килима в студените зимни дни;
- Имайте предвид, че цветът и шарките на килима трябва да създават визуален комфорт и да внасят уют в обстановката.

Цветовете на килимите
Килимът често е акцент в интериора на помещението. Понякога дори това е единствената му роля. Ето защо неговите цветове трябва да бъдат съобразени с цялостното обзавеждане. Вземете в предвид и своите собствени виждания за стил.

Ако желаете вашите мебели да се открояват повече, то килимът ви трябва да е в неутрални цветове. От друга страна, качественият килим с висока стойност е като бижу за жилището. То е символ на класата и добрия вкус на собственика. Сред цветовете за 2022 се обособяват:

- Весело жълто. Експертите предполагат, че трябва да изберете ярки цветове, за да обогатите средата си и да внесете позитивност в стаята. Живият нюанс на жълтото е перфектен за тази цел. Той ще запази топлината и през най-студените зимни дни. Особено подходящ ще изглежда във вашия интериорен дизайн, когато е облян от слънчева светлина.
- Естествени цветове. Тъй като устойчивостта е на върха, ви предлагаме да изберете вдъхновено от природата зелено или кафяво. Зеленото ще внесе свежест и ще обогати околната среда с нов цвят. Кафявото ще смекчи атмосферата и ще поддържа външния вид на стаята топъл.
- Нежно розово. Този нюанс на розово набира все по-голяма популярност. Има успокояващо и омекотяващо влияние. Да, има розови килими!
- Изумрудено тюркоазено. Изключително модно решение! Малко кралски финес никога не е излишен.
- Тъмносин. Внесете океанския бриз в стаята си с тъмносин килим и добавете нотка свежест към вашия интериорен дизайн. Той е подходящ за балансиране на контраста в стаята и за създаването на по-освежаваща среда.

Геометрията не е само в математиката
Точно така! Имайте предвид, че комбинацията от форми създава ексцентричните модели килими. В този смисъл той дори може да се превърне в произведение на изкуството. От друга страна, символиката им е често срещат лайтмотив сред различните култури по света. Почерпете вдъхновение от нашите идеи:

- Тъкани модели с флорални мотиви, които се съчетават перфектно с шарките на другите мебели;
- Геометрични шарки в различни форми за допълване на интериорния дизайн. Това добавя стабилност чрез остротата на линиите и мекотата на кръглите форми.
- Модели на райета, за да балансират картината и да предложат на стаята нов блясък. В съчетание със смели цветове на по-базов фон, ще се постигне ефект на минимализъм и простота.

Както сами можете да се убедите, изборът на килим не трябва да бъде прибързан и случаен. До голяма степен той се обуславя и от членовете на домакинството. А на сайта на Мебели Виденов можете да намерите различни модели килими за повече вдъхновение!

(в материала има продуктово позициониране)