Автор
Woman.bg

Топ 5 дизайнерски съвета за проектиране на детската стая

Проектирането и обзавеждането на детската стая е увлекателно и много приятно занимание, с което винаги се заемаме с огромен ентусиазъм. Планирайки ремонти в това помещение, искаме да направим пространството не само красиво, но и удобно за нашето дете. Ако имаме късмет и апартаментът е с голяма площ, най-вероятно няма да е трудно да разположим всичко необходимо. Но какво ще стане, ако не разполагаме с нужните квадратни метри, а освен това стаята е предназначена за две деца?

Ето топ 5 съвета, които ще ви помогнат в предстоящия проект:



Съвет №1 - Зонирайте пространството правилно.

Има два начина за зониране на пространството - вертикално и хоризонтално. Вертикалното зониране е отлично решение за малки стаи. В този случай зоните за сън са разположение една над друга. Много от брандовете имат в сериите си за детски стаи легла на две нива, които са много практични решения в този случай.

Между другото, това разположение може да се използва и при едно дете, като свободното място се оформи като зона за тихи занимания и игри. Предимството на тази техника е, че тя ви позволява да създадете своя собствена атмосфера във всяка част и в същото време интериорът изглежда по-интегрален от организация на пространство на едно ниво.

Съвет №2 - Заложете на един стил в различни гами

Запомнете - колкото по-малко е пространството, толкова по-малко трябва да бъдат акцентите. В малкото пространство много важно е да се придържаме към еднообразието. Пространството може да бъде оформено стилно дори и при тези обстоятелства, стига грамотно да се съчетават мебелите и аксесоарите.

Когато планираме детска стая за момче и момиче, не е за препоръчване да се впускаме в оформяне на отделни мини интериори с персонална тематика. Достатъчно би било да използваме различни цветове, при това придържайки се към едно стилово решение. Например, може да се поставят две легла с различен цвят, но еднакъв модел. Или пък при двуетажните легла да изберем различен цвят спално бельо и декорация.



Съвет №3 - Как визуално да увеличите пространството?

Пространството може визуално да бъде увеличено чрез няколко дизайнерски трика и с помощта на подходяща декорация. Такива са например вертикалните райета на стените, с които помещението ще изглежда по-високо, а хоризонталните пък ще ни дадат илюзията за повече ширина в стаята. Имайте едно на ум, когато ви потрябва подобно решение.
Цветовете, които ще използвате също не са без значение. Светлите създават усещане за повече простор. В такъв случай може да поставите ярки акценти за контраст и да направите атмосферата по-богата и интересна за децата.



Съвет №4 - Изберете подходящи акценти

Акцентите са много важни за детската стая. Предвид че децата не задържат вниманието си твърде дълго върху едно нещо, атмосфера лишена от интересни акценти може бързо да гиотегчи. Може да избегне това, поставяйки няколко тематични и ярки детайла като ярка етажерка или цветна библиотека, а може просто няколко забавни картини от любимо списание.

Играчките също са важни тук, както и местата, в които ще се съхраняват. Изберете тема и се придържайте към нея, защото излишната пъстрота също е безполезна, понякога и дразнеща.



Съвет №5 - Обърнете внимание на светлината

Светлината е важна за всички помещения, особено за детската, където тя трябва да бъде подходящо и равномерно осветена. Децата използват цялото им налично пространство и понякога се установяват в някой ъгъл, привлечени от красивите илюстрации в новата им книжка или пък творят поредния фантастичен проект с конструктора LEGO. Едва ли преди това ще се настанят на най-осветеното място за тази цел.

Ето защо ние сме длъжни да осигурим еднакъв интензитет на светлината във всяка точка, защото това е важно за доброто зрение на децата ни. Възможности да се обезпечи това има много - използвайте повече от едно осветително тяло, различни по вид, но в една и съща светлина. И най-важното - отстранете всички препятствия пред свободния достъп на дневната светлина. Няма по-добра от нея.

И един бонус съвет - изберете правилния декор.

Когато нашата цел е да направим детската стая максимално просторна и удобна, изборът на декорация трябва да се придържа към леки и въздушни материи на текстила, няколко рамки с красиви илюстрации или снимки, а може би и един симпатичен и закачлив часовник. Някои родители използват като декоративни елементи първите букви от имената на децата. Те не само украсяват стаята, но и помагат да се формират отчетливо двете зони. Също така е добре интериора да се допълни с цветни възглавници или ярък килим.

За щастие в проектирането на детската стая, а и не само, може да разчитате на богатото разнообразие от продукти на Мебели Виденов. Производителят предлага както комплексни решения, така и отделни елементи за хората с въображение. Творете без ограничения – до себе си имате надежден партньор, който ще реализира и най-смелите ви идеи.

(в материала има продуктово позициониране)