Автор
Весела Георгиева

Топ 5 съвета при избора на мебели за двора и терасата

Вътрешни дворове, тераси, балкони, веранди и други външни пространства… истински рай. Те естествено ни привличат със своя чар и уют. Особено когато времето стане по-топло. А когато са правилно планирани и декорирани, откритите пространства създават фон за забавление и релакс през топлите месеци.

И затова, когато избирате мебели за вашата градина или тераса, е важно да вземете предвид няколко фактора, като функционалност, комфорт и материали, в допълнение към основни неща като цена и размер. Покупката на градински мебели е процес, подобен на този по закупуването на мебели за вътрешни пространства. Но, логично, външната среда изисква и някои специални съображения. Кои са те и как да изберете правилните градински мебели за вашето райско кътче, показваме в следващите редове.

Времето е основен фактор



Климатичните условия са изключително важен фактор, става ли дума за избор на градински мебели. Времето горещо и сухо ли е или живеете близо до брега? Често ли вали? Слънчево или сенчесто е? Това са важни въпроси, на които трябва да се отговори, преди да се премине към избора на мебели за открито.

Горещите и сухи условия могат да причинят напукване на дървото, докато честата влага може да предизвика гниене. Силните ветрове могат да „издухат“ алуминиеви мебели. Слънцето е може би най-лошото от всички. То обезцветява мебелите, захабява тъканите и дървото.

За да изберете мебели, които ще издържат във времето, е добре да бъдете реалисти относно присъщите свойства на материала.

- Металът до голяма степен не се влияе от слънчевата светлина, докато пластмасата и гумата винаги са уязвими на UV лъчите.
- По същия начин дървените мебели могат да се предлагат с качествено, фабрично нанесено, устойчиво на атмосферни влияния покритие.

Измерете пространството


Вземете под внимание колко място имате и как е оформено. Дали е дълъг и тесен балкон или широк и просторен двор? Подобно на обзавеждането на всекидневна, използвайте площта и формата на вашето външно пространство, за да определите размера на мебелите и потенциалните комплекти за обзавеждане, които ще изберете. Най-важното е да оставите достатъчно място около мебелите, за да се движите удобно.
За малко пространство, по-малките градински маси са препоръчителни. Те биха се позиционирали добре, защото осигуряват повече пространство, в което да подредите столовете или диваните си.
За голямо може да се спрете на по-масивни комплекти, които да осигуряват повече динамика и визуален интерес в пространството.

Определете къде ще поставите мебелите

Може би вече разбрахте, но е изключително важно да знаете за какво пространство избирате мебели – дали това е тераса, външен двор или лятна градина. Важно е да имате предварително информация дали пространството е изложено изцяло на открито или има кътче, което е под козирка. Хубаво е да прецените дали мебелите ви ще лежат върху мека земя и трева или пък ще са поставени на твърда повърхност, като дървена плоскост или павирана площ? Това ще ви помогне да изберете материали, които са подходящи за средата, в която ще поставите мебелите. Например, не поставяйте дървени мебели върху тревиста повърхност и на открито място. Влагата от земята може да причини гниене, също така може да причини корозия на някои видове метали.

Обърнете внимание на комфорта


Най-вероятно ще използвате външните си мебели, за да се отпуснете и да релаксирате. Затова се уверете, че те са максимално комфортни и уютни. Ако столовете и шезлонгите не са в комплект с възглавници, винаги можете да закупите или да направите свои собствени меки подложки.
Когато купувате възглавници, имайте предвид, че самите мебели ще издържат дълго на всяка тапицерия и вероятно няма да ви се наложи да сменяте подложките. Но правилното съхранение на платнените елементи е важно. Хубаво е, когато не се ползват, възглавниците за градинските мебели да се прибират на сухо. Така ще останат красиви и стилни по-дълго време.
В допълнение към удобните столове, елементи като дивани, фотьойли и шезлонги са чудесни за почивка на открито. За по-бохемско излъчване пък може да се спрете на хамаци, градински люлки и висящи столове.

Планирайте бюджета си

В крайна сметка бюджетът ви е нещото, което определя какво можете да купите и какво – не. Хубаво е обаче да се спрете на най-качествените мебели, които можете да си позволите. Те биха ви служили повече време и биха ви спестили разходи в дългосрочен план. Ето и няколко бързи съвета, които ще ви помогнат за правилното планиране на разходите за градински мебели:

Пазарувайте градински мебели през пролетта. Това е моментът, когато ще намерите качествени мебели на по-достъпни цени. И ще можете да изберете от по-голямо разнообразие от предложения.
Помислете за материали, които са по-бюджетни, но все пак издръжливи, като алуминий или по-достъпно дърво.

Запознайте се с актуалните промоции в магазините мебели. Много от магазините предлагат промоционални оферти през цялата година. Мебели Виденов, например, предлагат качествени градински мебели на достъпни цени. Огромното разнообразие от красиви, но и функционални елементи гарантират приятната естетика на външното ви пространство, както и неговия комфорт. В каталога на Мебели Виденов ще откриете градински комплекти, подходящи както за двора, така и за терасата. Повече за актуалните им предложения и промоции, ще намерите тук.

(в материала има продуктово позициониране)