Автор
Woman.bg

Цветовете в детската стая – как да изберете нюанса, който отговаря на характера на детето?

Цветовете имат способността да ни вдъхновяват, да ни вълнуват, да ни успокояват. Те дори имат свойството да действат като лек срещу стреса и да ни помогнат да се справим с различни емоционални състояния. Цветовете ни зареждат с енергия и на подсъзнателно ниво действат като мотиватор за различни действия.

Децата са особено чувствителни към влиянието на цветовете. Именно затова изборът на цвят за детската стая е от огромно значение за настроението на детето, а в следствие на това – и за настроението на родителите. И въпреки че учените са се погрижили да разберат повече за начините, по които цветовете влияят на ума и тялото, е важно да се знае, че всеки човек и всяко дете са различни. Ако сте любопитни какъв цвят да добавите в детската стая на детето ви и какво отключват различните цветове, продължете смело към следващите редове.

Червено

Червеното има способността да енергизира тялото и да прави ума по-бодър, като увеличава сърдечната честота и дишането. Въпреки това, някои изследвания показват, че твърде многото наличие на червено може да има неприятен ефект. Небезизвестен факт е, че този цвят насърчава агресивно поведение и неспособността за фокусиране.

Какъв е изводът? Червеното е страхотен акцентен цвят. В умерени количества той действа положително на ума и тялото. Може да бъде използвано в килимите, постелките за легло и в дребни декоративни елементи. Но ако детската стая е предимно червена, има шанс детето, което я обитава, да бъде по-неспокойно от препоръчителното.

Оранжево

До голяма степен рядко използван, оранжевият цвят е може би един от най-непознатите и донякъде неправилно разтълкувани цветове от гамата. Този топъл, приятелски и младежки нюанс всъщност е чудесен за деца, тъй като насърчава увереността, екстровертността и независимостта. Социалният характер на този цвят също успокоява децата и техните приятели, вдъхновявайки ги да комуникират свободно, без лоши емоции, да си помагат и да бъдат по-спокойни.

В интериора оранжевото може да присъства както в декоративните елементи, така и като цвят на леглото, столовете и дори стената на детската стая.

Жълто

Повечето от нас свързват жълтото с чувство на щастие, със свежест, с бордост и с позитивни емоции. Според много учени и дизайнери този ярък и весел цвят подобрява продуктивността и мотивацията за започване на нови начинания. По-меките жълти нюанси могат да помогнат за концентрацията, докато по-ярките могат да увеличат паметта и способността за запомняне на нова информация.

В интериора на детската стая обаче е добре да внимавате с използването на твърде много ярко жълто. В големи дози то може да предизвика прекалено голям прилив на енергия и дори гняв. Затова препоръчваме в детската стая да използвате жълтия цвят умерено и предимно в по-меката му гама. Той е перфектен за цвят на леглото или пък за столовете и табуретките.

Зелено и синьо

Зеленото и синьо са цветовете, които най-често свързваме със спокойствие, уравновесеност и баланс.

- Зеленият цвят има успокояващо въздействие върху децата. Учените са открили, че зеленото може да подобри скоростта на четене и да подобри разбирането на детето. В интериора зеленото би било перфектно за както за цвят на стените, така и за всяка друга част от дизайна на детската стая.

- Обратно на червения, синият цвят намалява чувството на тревожност и агресия и понижава кръвното налягане и сърдечната честота. По-енергичните и буйни деца биха се чувствали прекрасно в синя детска стая, тъй като тя би имала успокояващ ефект върху тях.

Лилаво и розово

Перфектни за момичешка детска стая, лилавото и розовото са цветове, които се свързват с чистотата, вдъхновението и творческите пориви.

- Често определян като кралски цвят, лилавото се свързва с амбицията и самоувереността. Това също е цветът на страстта, творчеството, мъдростта и духовността. Този дълбок и цвят е чудесен за възпитанието на чувствителност и състрадание у децата. Но ако детето ви е особено чувствително, може би е по-добре този цвят да бъде използван само под формата на дребни декоративни елементи.

- Въпреки че обикновено се свързва с момичешки пространства, розовото има успокояващо въздействие, което действа благотворно и на двата пола. Този цвят може да бъде използван както като основен в детската стая, така и като част от произведенията на изкуството, аксесоарите и текстилните елементи.

Цветовете могат да преобразят една стая. Могат да повлияят и на настроението и емоциите на детето. Правилно подбрани, те могат да отключат различни аспекти от характера на човек. Затова е хубаво цветовата палитра на детската стая да е съобразена с личността на детето, което ще я обитава. А освен цветовете, за стаята на мъниците особено важно е и нейното обзавеждане.

Мебели Виденов предлагат огромно разнообразие от мебели и декорации за детска стая, които ще накарат детето ви да се почувства като истински приключенец в нея. Повече за актуалните промоции на Мебели Виденов, научете на videnov.bg.

(в материала има продуктово позициониране)