Всичко, от което се нуждаете за свеж старт на новата година у дома

15 януари 2021 | 10:43
6520
0

Признавам си, че досега никога през живота си не съм прекарвала толкова много време у дома. Преди пандемията водех доста по-активен живот и дори уикендите рядко предпочитах да остана вкъщи. Домът ми беше по-скоро разпределителна гара, на която акостирах, за да си почина, да се презаредя и с нови сили да се влея в забързания живот.

Миналата година обаче ме научи да оценявам уюта у дома - започнах да готвя повече, синът ми от бебе, което хапва предимно пюрета, се превърна в прегладнял и активен тодлър, научих се да тренирам вкъщи, създадох си нова библиотека у дома и прочетох повече от 10 книги. Направих си работещ график за почистване, защото както се уверих - колкото повече време прекарваш у дома, толкова повече цапаш и разхвърляш. Постепенно в мен назряваше желанието домът ми да стане по-организиран, уютен и свеж.

Отделих си няколко дни, в които проучих различни техники и идеи какви стъпки мога да предприема и се сетих за една малка книжка, която си купих преди две години - “Магията на подреждането” на Мари Кондо. Тогава я започнах, стигнах до половината и реших, че нямам достатъчно време, за да ѝ се посветя и я оставих в най-долния рафт да събира прах. Сега обаче, освен с време, разполагах и с желание да се справя с лавината от вещи вкъщи.

Имах нужда от свеж старт за новата година и този път реших да започна от дома си или както казва Мари Кондо: "подреждането е акт на възстановяване на хармонията между хората, техните вещи и дома, в който живеят". А мисля, че хармонията и балансът са нещо, към което всички ние се стремим, а най-лесно и продуктивно е да започнем от средата, която ни заобикаля. 

1. Оставете у дома само нещата, които наистина харесвате и използвате

Принципите за подреждане на Мари Кондо са много лесни и интуитивни. Основната идея е не да подреждаш по стаи, а по категории. Така можете да придобиете цялостна представа за вещите, които притежавате и да избегнете безкрайното подреждане. Аз например установих, че разполагам с 4 пинсети, които държа на различни места, а когато ми потрябваше пинсета винаги прекарвах поне 10 минути, за да я открия. Освен това основната причина много от нас да не успяват да се справят с реда у дома е, че просто притежаваме твърде много вещи.

Работата, която свърших всъщност може да се раздели на два вида: трябваше да реша дали да запазя, изхвърля, подаря или даря дадена вещ и след това да преценя къде да я прибера.

Категориите, които Мари Кондо препоръчва са следните:

1. Дрехи;
2. Книги и документи на хартия;
3.Комоно или разни - тук влизат всякакви малки вещи като батерии, ключодържатели, подаръци и резервни копчета;
4. Вещи със сантиментална стойност;

След като подредих дома си по този начин и оставих единствено вещи, които харесвам и ми служат, беше време да планирам новите си покупки.


2. Планиране на нови покупки

Сигурна съм, че и на вас ви се е случвало да отидете в магазина и да се върнете с 10 неща, които не са ви необходими и да забравите това, което всъщност сте отишли да си купите. На мен също... Затова след като вложих много време и енергия да внеса ред у дома, реших, че трябва да започна да планирам и вещите, които смятам да напазарувам. Подреждането и почистването ми помогнаха по-лесно да видя нещата, които имат нужда от подмяна или допълване. Така установих, че ми трябват нови покупки за спалнята, всекидневната и банята. Отворих телефона си и в електронния бележник записах от какво се нуждая в трите категории. Преди много често ми се случваше да ги запиша на малко листче хартия, което по неведоми пътища изчезваше безследно, докато стигна до магазина. Затова вече използвам мобилния си телефон и така по-лесно споделям списъка си за пазаруване и със съпруга си, който често допълва още неща, необходими за него. Този път добави тостер за филийки, за да правим по-бързо любимия ни авокадо тост с яйце, който досега приготвях във фурната. 

Ето и накратко нещата, от които се нуждаехме: 

- меки халати с качулка за мен и съпруга ми;

- вентилаторна печка за баня (как не съм имала такава преди?);

- електрически сушилник за дрехи;

- удобни кутии за съхранение за всекидневната, в които да разпределя вещите, които все още си нямаха дом (имате ли кутии, имате подреден дом - от мен да го знаете);

- две нови възглавници за спалнята;

- и любимата ми част: нов спален комплект и олекотени завивки за релаксиращ сън;


3. Отдайте се на шопинг

Обичам да пазарувам практично, затова потърсих място, от което да мога да взема всичко накуп. Моя приятелка ми сподели, че отскоро МЕТРО има нов каталог за уютен дом. Разгледах го онлайн и видях, че разполага с всичко от моя списък. За пореден път се уверих, че с малко планиране и списък, пазаруването може да се превърне дори във вид лична медитация. Щом се прибрах у дома и подредих новите си вещи почувствах себе си обновена и удовлетворена. Веднага се възползвах от възможността да седна на чай и бисквитки, за да започна първата от книгите, които искам да прочета през 2021-ва година: "Моето меню за 30 минути" на Джейми Оливър, а вдъхновението идва със съдовете, особено ако са от оригиналната серия на британския готвач.

След като освежих дома си и избрах две нови рецепти, които да опитам през идната седмица, беше ред на забавната част. Реших да се възползвам от томболата, която организират от МЕТРО и да регистрарам касовата си бележка, за да участвам в най-новата им игра. Тя е валидна за покупки, направени от 2-ри януари до 3-ти февруари 2021г. на продукти от каталог „За уюта у дома“ за поне 5 лв. Аз съм си набелязала да спечеля хлебопекарна "Делимано" и комплект от чаши за вино. Стискайте ми палци!

(в материала има продуктово позициониране)

Най-четени