Автор
Woman.bg

Взривоопасна комбинация – какви препарати за миене да не смесвате

Някои манипулации с най-обикновена битова химия могат да доведат до неочаквани резултати – голяма част от тях е по-добре да избегнете.

Никога ли не ви се е искало да си направите някой експеримент с почистващи средства? Нали е толкова интересно да се почувстваш като гениален учен, създаващ нов универсален препарат. Но ако познанията ви по химия се ограничават с наученото в училище, по-добре не рискувайте. Можете не само да съсипете мебелите и дрехите си, но и да навредите на здравето си.

Някои съвременни домакини се вдъхновяват от „лайфхак“ влоговете и се опитват да подходят креативно към чистенето, смесвайки различни препарати. Керълайн Форте, началник на лабораторията на Good Housekeeping Institute отбелязва, че много хора си мислят, че ако един почистващ препарат не се справя достатъчно ефективно, смесването му с друг ще подсили действието му.

Нещата не са толкова прости.

Повечето почистващи препарати са достатъчно безопасни, ако ги ползвате по предназначение (и спазвайки указанията от упътването), но в комбинация с други вещества могат да образуват химични съединения, които да увредят почистваната повърхност. Нещо повече – химичната реакция според Нанси Бок (лаборант на American Cleaning Institute) може да е съпроводена от отделяне на токсични изпарения.

И така, преди да си направите химична лаборатория в мивката, запомнете две основни правила:

1. Преди употреба внимателно прочетете състава на почистващия препарат и обърнете особено внимание на предупрежденията;

2. Ако не искате да си направите химическа атака вкъщи, никога не смесвайте следните препарати:

Белина + амоняк

При смесване на белина с амоняк се образува хлорамин – токсичен газ. Вдишването му може да предизвика краткотрайно спиране на дишането и болки в гърдите. Амоняк има в състава на много препарати за почистване на стъкла, така че гледайте да не ги смесвате с белина.

Белина + оцет

При смесване на белина с оцет се отделя газообразен хлор, който се смята за химично оръжие. Дори и в малки концентрации той предизвиква дразнене на очните лигавици, кашлица и затруднено дишане. Не искате да си представите дори какъв ефект ще получите, ако смесите тези две неща.

Белина + спирт

Сигурно сте чували за хлороформ? Обикновено по филмите злодеите го ползват за отвличане на невинните си жертви. Смесвайки белина с етилов (медицински) спирт, рискувате да станете една от жертвите. Сместа може да се окаже токсична, а в най-добрия случай да предизвика кожни обриви.

Като цяло специалистите биха ви посъветвали да не смесвате белината с каквото и да било освен чиста вода.

Препарат за отпушване на канали + препарат за отпушване на канали

„Никога не смесвайте две различни средства за отпушване на канали“, предупреждава Форте. „Всеки един такъв препарат има достатъчно силна формула и смесването им може да доведе до непредсказуеми последици, дори и до взрив. Използвайте един препарат, спазвайки инструкцията. Ако не получите желания ефект, не пробвайте следващ препарат, а извикайте водопроводчик“.

Сода бикарбонат + оцет

Содата и оцетът от векове се смятат за своеобразно екологично чисто средство за чистене на всякакви помещения, включително и кухнята. Специалистите обаче не ви съветват да смесвате тези две средства, защото в комбинация те образуват бурна химична реакция, отделяйки вода и натриев ацетат – като по-голямата част така или иначе ще е вода. Имайте също така предвид, че в затворен съд содата и оцетът могат да предизвикат взрив.

Кислородна вода + оцет

Това не е най-популярната комбинация, но експертите все пак ви съветват да не смесвате кислородна вода с оцет, защото в резултат се образува потенциално токсично вещество, което дразни кожата и лигавиците на очите и носа.

И още…

Други препарати (за почистване на стъкла, фаянс и кухненски прибори) често съдържат реагенти като киселина или амоняк, които при смесване с белина могат да създадат наистина взривоопасна комбинация.