Живописен шедьовър, без боички

04 ноември 2009 | 11:28
15999
2
2

За да е интериорът ви единствен и неповторим, трябва да внесете в него нещо, направено от собствените ви ръце.

В тази статия ще ви разкажем за техниката за декориране на предмети - декупаж, възникнала през VІІІ век и станала популярна отново и днес.

Думата „dekupazh" в превод от френски означава „рязани", и наистина, в действителност, това е техника за апликация.

Повърхностите се декорират с помощта на мотиви, изрязани от хартия, които след като се покрият с лак, изглеждат като истинска живопис. С нейна помощ старите ви вещи и мебели могат да заживеят нов живот.

Мотивите за декупажа можете да изрежете практически от каквото решите - списания, етикети, разпечатани картинки, които сте харесали в интернет.

Но най-добрият материал са цветните трислойни салфетки, които се намират във всеки магазин. Поради това много често декупажът е наричан „салфетна техника".

При работата се използва само горният цветен слой на салфетките и благодарение на това, че той е съвсем тънък, рисунките залепват много лесно на всякаква повърхност, създавайки илюзията за същинска живопис.

За декориране става всяка повърхност - стъкло, керамика, метал, картон или пластмаса, но особено красиви стават дървените предмети.

За това увлекателно занимание ще са ви необходими и много удобните бързосъхнещи акрилови бои и лак, с който да се покрие готовата работа.

Има специални материали, предназначени за декупаж, но у нас ще е трудно да се намерят.

И така - как се прави точно декупаж?

Като за начало са ви необходими изрязани мотиви от салфетки.

Ако се занимавате с това за първи път, е добре да си изберете по-голяма картинка, в която да липсват каквито и да е мънички детайли.

Повърхността на декорирания от вас предмет трябва да е предварително почистена със спирт, ако е необходимо да се грундира или да се покрие със слой акрилна боя.

След това изрязаният мотив се залепя на така подготвената повърхност - с тази задача ще се справи всяко лепило за тапети. Нагласете рисунката и върху нея с широка четка нанесете още от лепилото.

Първия път може и да не се получи, защото напоената с лепило салфетка е възожно да се размести или скъса. Трябва мотивът да е залепен максимално гладко и без мехурчета.

Ако използвате картинка, изрязана от списание, трябва предварително да я потопите във вода, след това да я забършете с книжна салфетка и накрая да я намажете с лепило и да я поставите на желаната повърхност.

След като апликацията е залепена, преминавате към заключителния етап - покриването на повърхността с лак.

Най-подходящ, както вече казахме, е акрилният лак, защото съхне бързо и не оставя неприятна миризма.

За де се получи абсолютно гладка и блестяща повърхност, трябва да се нанесат два-три слоя лак.

Когато съберете опит, вие лесно ще се справяте с декорирането на големи повърхности на мебели и стени. Но като за начало е най-добре да изпробвате уменията си на не големи предмети - като саксиите за цветя или кутиите за подправки.

Изучите ли тази по-лека техника, можете да се насочите към по-сложните неща, като например, ефекта на светлосенките или състаряването на повърхностите.

 

 

Източник: zaneya.com

Още по темата

Коментари

2 Zlatka
  22 ноември 2009 | 12:02 отговор
 

Namiram che tuk ima interesni neshta i shte mi e interesno da procheta i za drugi podobni idei

 
1 Zlatka
  17 ноември 2009 | 18:29 отговор
 

Tazi salfetna texnika obezatelno shte probvam i shte vi pokaja rezultatite. Mnogo e yako.

 

Добави Коментар

Най-четени