Веселина Петрова

Здравейте, аз съм Веселина Петрова и смятам, че здравето е най-голямото ни богатсво. Затова се включвам в този проект, койт е създаден за да ви даде повече инфромация за силата на натуралните съставки.

Когато дънките пак не ти стават - едно копче разлика, или защо подутият корем може да бъде опасен за здравето ни

09 октомври 2020 | 12:01
22962
0

Много хора днес страдат от подут корем. Но освен че причинява неудобство, това неприятно състояние може да бъде и знак за сериозен здравословен проблем. Затова тук ще разгледаме какви са причините за него и как можете да се справите с проблема. Защото решение има!

Причините могат да бъдат различни. 

Една от най-честите се крие в консумацията на определен вид продукти, които предизвикват газове. Всъщност образуването на газове в процеса на храносмилане е нормално явление. Проблем обаче се появява, когато отделените газове надминат нормалното количество, което е около 500 мл. Обикновено това се случва, когато сме яли зеле, бобови, ряпа, лук, артишок, ябълки, грозде, шоколад или сме пили повечко кафе, млечно-кисели или газирани напитки.

При някои хора се наблюдава непоносимост към някои храни. Най-честата е към млечните продукти, в които се съдържа лактоза. 

Друга причина за подуване на корема е физическата непроходимост на червата, натрупването на газове, заради полипи или по-сериозни образувания. Това може да бъде проверено само при съотвения преглед при специалист, в случая – гастроентеролог.

До подуване на корема може да се стигне и след преживян стрес или ако имате проблем с нервите. В този случай йога е достатъчно добро решение. Добре е да потърсите и консултация с психолог.

И не на последно място, понякога причина за неприятния проблем са някои лекарства, които дразнят слизестата обвивка на стомаха. Консултирайте се с личния си лекар, за да уточните замяната им с по-подходящи медикаменти, които няма да имат подобен страничен ефект.

Какво е решението?

Добре е да посетите лекар, за да ви направи някои основни изследвания. Понякога подутият корем е симптом за наистина сериозни заболявания. Особено, ако освен подуването, усещате обща слабост, загуба на апетит, болки, ако урината ви е по-тъмна на цвят или в нея има и кръв, ако имате диария, загуба на тегло, задължително се консултирайте със специалист! Не подценявайте състоянието си.

Разбира се, най-лесно е да изключите от менюто си храните, които предизвикват подуване, съветват лекарите.
Намалете порциите - хапвайте често и по малко. Дъвчете добре. По възможност се хранете без да говорите, за да избегнете влизането на въздух. И използвайте по-малко сол, когато готвите у дома.

Добре е да започнете да се движите повече и по-често, така ще подобрите храносмилането.
Намалете по възможност стреса.
Често специалистите съветват да намалим и теглото, в рамките на здравословното, разбира се.

Добрата новина е, че можете успешно да се справите с проблема, разчитайки и на натурални продукти.  Например, Colilen IBS на Aboca, който е със 100% натурален произход. Препоръчва се за справяне със синдрома на раздразненото черво, който пък води до подуване на корема, болка и нарушена функция на храносмилателната система. 

Чрез защитния си механизъм Colilen IBS постепенно намалява чревните нарушения, а действието му е гарантирано от патентования молекулен комплекс ActiMucin, съставен от полизахариди (от алое вера), полифеноли (от лайка и маточина) и смоли (от тамян). Комплексът ActiMucin всъщност взаимодейства с повърхността на чревната лигавица като образува защитен филм, предпазващ я  от контакт с дразнещите вещества.
Според степента на проблема, се препоръчва Colilen IBS да се използва от 2 до 6 седмици. 

(в материала има продуктово позициониране)