Автор
Веселина Петрова

Кои продукти предизвикват повишено образуване на газове?

Факт, неприятно е да усещаш корема си като балон, особено, ако си в любимата си рокля, плътно прилепнала по тялото. Как можете да решите този проблем? Много лесно.

Как да постъпите? Първото, което трябва да направите, е да се изследвате при гастроентеролог, за да отхвърлите евентуално сериозно заболяване. След това помислете за здравословен режим на хранене.


Важно е да нормализирате работата на червата. За целта започнете да се храните редовно. По възможност – не пред компютъра или на крак. Стресът влияе много негативно на храносмилането.
Хапвайте често и по малко. Така ще помогнете на червата да се справят с приетите продукти по-лесно. Според много специалисти, добре е да хапвате поне 5-6 пъти на ден.
Избягвайте продуктите, в които има лактоза, фруктоза, глутен, както и яйцата. Ако прецените, че имате непоносимост към даден продукт, изключете го от менюто си за 21 дни. Ако се почувствате по-добре и стомахът вече не се подува – разбрали сте кой е вашият неприятел. Оттук нататък просто трябва да избягвате.

Има продукти, които не влияят добре на червата. Сред тях попадат млякото и млечните продукти, бобът, лещата, другите бобови, зелето,целината, репичките, както и царевицата. Пицата, различните тестени изделия също могат да доведат до този проблем. Както и бонбоните, сладкишите, газираното, бирата.


Изключете задължително газираното от менюто.
В него има куп изкуствени подсладители като аспартам, сукралоза, сорбитол, които влияят зле на организма. Същото се отнася за някои плодове и зеленчуци – на първо място бобовите, зелето, морковите, ябълките, сините сливи.

Можете да обогатите менюто си с продукти, които тъкмо напротив – намаляват газообразуването. Такива са джинджилифът, ментата, аспержите, магданозът, краставиците, бананите. И не на последно място – динята. Динята е един от най-сочните плодове. В нея има 92 процента вода. Известна е като натурален източник на калий, който е изключително важен за нормализиране нивото на газовете в червата. Тя е приятна на вкус и много подходяща за летните месеци.


Разбира се, можете да успокоите стомаха и да се освободите от неприятното усещане за подуване и с натурални лекарствени средства.
Такова средство е продуктът на Aboca - Colilen IBS. Той е 100 процента натуралени и действа благодарение на патентования молекулен комплекс ActiMucin, съставен от полизахариди (от алое вера), полифеноли (от лайка и маточина) и смоли (от тамян). Продуктът взаимодейства с повърхността на чревната лигавица и образува защитен филм, който я предпазва от контакт с дразнещите вещества.

Колилен се препоръчва при показания за лечение на синдрома на раздразненото черво, който се характеризира с болка, подуване и дискомфорт, свързани с нарушена функция на червата (диария, запек или редуването им). Colilen IBS се предлага в удобна опаковка от 96 броя капсули.

С негова помощ ще можете да решите неприятния проблем буквално за секунди. И да се усмихнете отново на света.

(в материала има продуктово позициониране)