Нови природни решения от Aboka се справят с проблема диария в ранна детска възраст

30 септември 2020 | 10:55
19484
0

Есента е вече тук. Децата тръгнаха на ясла, детска градина и училище, а ние, родителите, си пожелаваме единствено да бъдат здрави и правим чудеса от храброст, за да повишим имунитета им. Защото, появи ли се проблем, особено, когато той е придружен с мъчителни болки в коремчето, например, страдаме заедно с наследниците си, че дори и повече. 

Един от тези сериозни проблеми е острата диария. Тя трае до 10 дни. При нея има повече от 3 дефекации за 24 часа или една много обилно кървава или слузеста или променени по консистенция, цвят и мирис изпражнения с или без кръв и слуз.

Диарията е често срещан проблем в детската възраст. Това е най-честата причина за заболяване и смърт сред децата по света (5 милиона смъртни случаи годишно). Обуславя и голям процент от хоспитализациите - това са от 9 до 30% сред децата под 5 години, казва доц. д-р Миглена Георгиева, д.м., която е педиатър и детски гастроентеролог, ръководител на Втора детска клиника към МБАЛ "Света Марина" - Варна.

Сред най-честите причини са...

Диарията бива инфекциозна – вирусна (70-80% от инфекциозната диария в развитите страни), бактериална (10-20% от инфекциозната диария, но е отговорна за повечето случаи на тежка диария), протозойна (по-малко от 10%), както и неинфекциозна. Това е така наречената медикаментозна диария, която се причинява от антибиотици, лаксативи и др, както и диария в следствие от алергични реакции, заболявания на храносмилателния тракт (улцерозен колит, болест на Крон, целиакия, синдром на дразнимо черво).

Симптомите обикновено са чести воднисти изхождания (повече от 3 или едно много обилно) с или без патологични примеси (слуз, кръв, гной) и тежко обезводняване, казва доц. д-р Георгиева.Лечението трябва да бъде комплексно.
На първо място трябва да се обърне внимание на храненето. То трябва да се случи първо като ранно захранване - луменното съдържимо помага по-бързо да се обновят ентероцитите и да се възстанови лигавичната защита. Благодарение на правилното хранене може да се съкрати продължителността на заболяването. Трябва да се знае, че безлактозната диета не е необходима, освен в тежките случаи. Важно е да отбележим също, че кърменето не се спира по време на диарията и енергийното ниво трябва да се поддържа.
На второ място идва ред на хидратацията. Това са главно течности през устата или интравенозни вливания, съобразно степента на дехидратация.
Ако говорим за медикаменти - антибиотици не се прилагат при вирусни диарии, хранителни токсикоинфекции, дисбактериоза, а при Campylobacter – само ако е много тежка диарията. При Salmonella – може да удължи фекалното носителство, при Shigella имат доказана полза. При E. Coli O157.H7 обаче може да навреди и да се стигне до развитие на хемолитико-уремичен синдром. Антидиарийни средства се прилагат при възрастни и по-големи деца с остра диария с цел намаляване неприятните оплаквания, облекчаване болестните симптоми, по-бързо възстановяване нарушената работоспособност. Това се прави само при пациенти, които са афебрилни и имат некървава диария. Тези средства са многобройни и към тях спада. Допълнително може да се използват пробиотици, пребиотици, синбиотици, спазмолитици, антипиретици.

Каква е превенцията?
Първо, трябва да се спазва много добра лична хигиена, да се внимава каква вода и течности се консумират.
Да не се приема храна стояла повече от ½ час извън хладилника.
При започване на диария да се дават обилно течности (евентуално разтвора на СЗО за перорална рехидратация) и да се започне с противодиарийно средство и пробиотик.

Добрата новина е, че вече има природни решения на проблема, наречен диария в детска възраст. Става въпрос за продукт на италианската компания Aboca, която е водещ лидер на пазара на продукти с натурален произход. Aboca е с над 40-годишна история и освен натуралния състав на медицинските изделия, които произвежда, те са и резултат на сериозна научноизследователска дейност и иновации.

Действа благодарение на специфичен молекулен комплекс наречен Актитан F. Този молекулен комплекс представлява комбинация от танинова и флавоноидна фракция, извлечени от растенията Бутурак и Камшик. Благодарение на тях и взаимодействието им с повърхността на чревната лигавица се образува така наречения протеинов щит върху нея. Той укрепва нейната структура и предотвратява проникването на вируси, бактерии и техни отпадни продукти в дълбочина на лигавицата. Флаваноидната фракция от своя страна има силно антиоксидантно действие и укрепва чревния микробиом.Lenodiar Pediatric се изпозва при деца над една година в доза до четири прахчета дневно. Прахчето се разтваря само в една супена лъжица вода.


Вкусът е изключително приятен - на горски плодове, и се приема леко, дори от малки деца, които трудно приемат и задържат течности. Може да се комбинира с пробиотична и рехидрираща терапия.

(в материала има продуктово позициониране)

Woman.bg

Сайтът за истинската жена