Автор
Веселина Петрова

Подут корем? Неприятно усещане, за което обаче има решение – вижте какво!

Мъчи ви дискомфорт, коремът ви се подува дори при най-малката хапка? Много неприятно усещане, което влияе не само на настроението ни, но на общото ни състояние като цяло.

Какви са симптомите? Болезнено усещане, подуване, понякога и силни спазми, болката е нетърпима.

И все пак – какво предизвиква подуването на корема? Ако се чувствате така, сякаш сте погълнали слон, в стомашно-чревния ви тракт има твърде много въздух или газове. Въздухът може да е попаднал там с храната, а газовете се образуват от бактерии, които живеят в червата. Нещо повече, при запек излишните газове засилват дискомфорта и болката.


Причините за т.нар. раздразнено черво могат да бъдат различни
– от изключително сериозни здравословни проблеми до доста по-често разпространените – лош режим на хранене или непоносимост към определен вид храни.
Възможно е да сте хапнали повече, отколкото е трябвало, или пък да сте хапнали на крак, твърде бързо, което е довело до влизането на повече въздух в червата. Възможно е да имате наднормено тегло, хормонални промени, рефлукс.
Има и доста по-сериозни здравословни проблеми, които могат да предизвикат подуването на стомаха. Сред тях са Болест на Крон, непоносимост към лактоза или глутен, някои видове рак, възпаления, приемът на определи лекарства.
Много от хората, които се оплакват от подут корем или болки, всъщност имат доста стресово ежедневие. Стресът и чувствителната нервна система също могат да предизвикат подуване.


Какво е решението? На първо време е добре да се изключат сериозните здравословни проблеми. За целта е добре да си направите някои изследвания. Консултирайте се с личния си лекар, но задължителното, което трябва да предприемете е да си направите ехография.
Много е важно да внимавате какво ядете. Забравете за голямата пълна догоре чиния.
Хапвайте малки порции, дъвчете добре, не бързайте. Така ще намалите риска от попадане на повече въздух в стомаха. Според различни изследвания, на стомаха му трябват 20 минути, за да съобщи на мозъка, че няма нужда от повече храна. Затова не бързайте със сипването на допълнителна порция.

Най-добре е да се храните по 5-6 пъти на ден, а времето между отделните хранения трябва да е около 3 часа. Избягвайте твърде топлата или твърде студена храна. Добре е менюто ви да включва задушени или запечени продукти, не пържени, но не и сурови. Също така е препоръчително да пиете повече течности – между 1,5-2 литра на ден.
И по възможност, не говорете, докато се храните.

Разбира се, днес медицината е толкова напреднала, че ни предлага най-доброто и бързо решение – при това базирано изцяло на натурални съставки. Безопасно и много ефективно. Такъв е продуктът на Aboca - Colilen IBS. Става въпрос за 100 процента натурален продукт, който действа благодарение на патентования молекулен комплекс ActiMucin, съставен от полизахариди (от алое вера), полифеноли (от лайка и маточина) и смоли (от тамян). Продуктът взаимодейства с повърхността на чревната лигавица и образува защитен филм, който я предпазва от контакт с дразнещите вещества. Колилен се препоръчва при показания за лечение на синдрома на раздразненото черво, който се характеризира с болка, подуване и дискомфорт, свързани с нарушена функция на червата (диария, запек или редуването им). Продуктът се предлага в удобна опаковка от 96 броя капсули.


Едно наистина много добро решение, което ще ви помогне отново да изглеждате и да се чувствате добре. В красивата тясна рокля, на среща или в офиса, дори у дома пред дивана. Да се наслаждавате на живота без излишна болка и дискомфорт.

(в материала има продуктово позициониране)