Автор
Цвета Герчева

Специалистите съветват: Как да се справим с диарията в детската възраст? Нови ефикасни и природни решения от Aboca

Лятото е в разгара си, на дневен ред са ваканциите и отпуските, но именно сега е и сезонът на ужасните симптоми на диарията при децата. Как да реагираме, как да се справим с това опасно състояние при малките ни наследници и какви са медикаментите, които е добре да вземем - тези въпроси зададохме на доказания специалист в областта - Доц. Георгиева. Доц. д-р Миглена Георгиева, д.м. е педиатър и детски гастроентеролог, ръководител на Втора детска клиника към МБАЛ Света Марина - Варна. Специалист по хранене и диететика.


-Доц. Георгиева, бихте ли споделили с нашите читатели, като специалист детски гастроентеролог, чести ли са диариите в детската възраст?

-Острата диария трае до 10 дни и при нея има повече от 3 дефекации за 24 часа или една много обилно кървава или слузеста или променени по консистенция, цвят и мирис изпражнения с или без кръв и слуз. Диарията е честа в детската възраст. Тя е най-честата причина за заболяване и смърт сред децата по света (5 милиона смъртни случаи годишно). Обуславя и голям процент от хоспитализациите - това са от 9 до 30% сред децата под 5 години.

-А кои са най-честите причини за диария в детската възраст?

-Диарията бива инфекциозна – вирусна (70-80% от инфекциозната диария в развитите страни), бактериална (10-20% от инфекциозната диария, но е отговорна за повечето случаи на тежка диария), протозойна (по-малко от 10%), както и неинфекциозна. Това е така наречената медикаментозна диария, която се причинява от антибиотици, лаксативи и др, както и диария в следствие от алергични реакции, заболявания на храносмилателния тракт (улцерозен колит, болест на Крон, целиакия, синдром на дразнимо черво).

-Какви са признаците за това състояние и какви са най-честите оплаквания от името на родителите?

-Обикновено споделят, че детето страда от чести воднисти изхождания (повече от 3 или едно много обилно) с или без патологични примеси (слуз, кръв, гной) и тежко обезводняване.



-А какво е лечението в такава ситуация?

-То задължително е комплексно. На първо място - храненето. То трябва да се случи първо като ранно захранване - луменното съдържимо помага по-бързо да се обновят ентероцитите и да се възстанови лигавичната защита. Благодарение на правилното хранене може да се съкрати продължителността на заболяването. Трябва да се знае, че безлактозната диета не е необходима, освен в тежките случаи. Важно е да отбележим също, че кърменето не се спира по време на диарията и енергийното ниво трябва да се поддържа. На второ място при лечението на диария - това е хидратацията. Това са главно течности през устата или интравенозни вливания, съобразно степента на дехидратация. Ако говорим за медикаменти - антибиотици не се прилагат при вирусни диарии, хранителни токсикоинфекции, дисбактериоза, а при Campylobacter – само ако е много тежка диарията.

При Salmonella – може да удължи фекалното носителство, при Shigella имат доказана полза. При E. Coli O157.H7 обаче може да навреди и да се стигне до развитие на хемолитико-уремичен синдром. Антидиарийни средства се прилагат при възрастни и по-големи деца с остра диария с цел намаляване неприятните оплаквания, облекчаване болестните симптоми, по-бързо възстановяване нарушената работоспособност. Това се прави само при пациенти, които са афебрилни и имат некървава диария. Тези средства са многобройни и към тях спада Lenodiar Pediatric. Допълнително може да се използват пробиотици, пребиотици, синбиотици, спазмолитици, антипиретици.

-Какви препоръки давате на родителите?

-Първо да се спазва добра лична хигиена, да се внимава каква вода и течности се консумират. Да не се приема храна стояла повече от ½ час извън хладилника. При започване на диария да се дават обилно течности (евентуално разтвора на СЗО за перорална рехидратация) и да се започне с противодиарийно средство и пробиотик.

-Има ли нови природни решения да се справим с проблема? Какви са техните предимства?

-Да, има такова решение и това е Lenodiar Pediatric. Това е продукт на италианската компания Aboca, която е водещ лидер на пазара на продукти с натурален произход. Aboca е с над 40-годишна история и освен натуралния състав на медицинските изделия, които произвежда, те са и резултат на сериозна научноизследователска дейност и иновации. Lenodiar Pediatric действа благодарение на специфичен молекулен комплекс наречен Актитан F. Този молекулен комплекс представлява комбинация от танинова и флавоноидна фракция, извлечени от растенията Бутурак и Камшик. Благодарение на тях и взаимодействието им с повърхността на чревната лигавица се образува така наречения протеинов щит върху нея. Той укрепва нейната структура и предотвратява проникването на вируси, бактерии и техни отпадни продукти в дълбочина на лигавицата. Флаваноидната фракция от своя страна има силно антиоксидантно действие и укрепва чревния микробиом. Lenodiar Pediatric се изпозва при деца над една година в доза до четири прахчета дневно. Прахчето се разтваря само в една супена лъжица вода. Вкусът е изключително приятен на горски плодове и се приема леко, дори от малки деца, които трудно приемат и задържат течности. Lenodiar Pediatric може да се комбинира с пробиотична и рехидрираща терапия.
Пожелавам на Вашите читатели здраве и щастливо лято!



(в материала има продуктово позициониране)