В последните години бяха направени множество изследвания, които недвусмислено доказват връзката между мозъка и стомаха, като някои учени дори наричат стомаха “втори мозък”. Именно на това взаимодействие се дължат някои от най-популярните изрази, които сме свикнали да чуваме - “имам пеперуди в стомаха” или пък “стомахът ми се е свил на топка”. Повечето хора рядко си дават сметка, че стомашните проблеми всъщност биха могли да се дължат на твърде много стрес. През последните месеци тревожността в световен мащаб се засили неимоверно и голям процент от хората започнаха да изпитват дискомфорт именно в областта на стомаха.

Хроничният стрес води до свръхпроизводство на различни хормони и други химични съединения, които могат да имат пряко влияние върху храносмилателната система. Така тя се дисбалансира, а това може да предизвика множество симптоми като: лошо храносмилане, диария, крампи, запек, загуба на апетит, неестествен апетит, гадене и газове.

Задавайте си правилните въпроси

За съжаление стресът е нещо, което неминуемо ни съпътства в нашето ежедневие. Няма как да избягаме от него или да го спрем, но бихме могли да го контролираме. Истината обаче е, че в голям процент от случаите се притесняваме излишно за неща, върху които не е нужно да се фокусираме. Затова следващия път, когато се ядосате, че сте си полeли новата рокля с кафе, си задайте въпроса: “Това важно ли е за цялостното ми благосъстояние?”, “Има ли смисъл да се ядосвам за нещо такова?”. Шведите имат една чудесна поговорка, която гласи “Притеснението дава голяма сянка на малките неща”. Твърде често в ежедневието си правим буквално от мухата слон, като по този начин вредим на здравето си и пропускаме ценни моменти, на които просто можем да се насладим.



Управлявайте стреса чрез дишане

Промяната в дишането е най-бързият път, по който можете да промените начина, по който се чувствате. Стресът е нещо, което не можем да избегнем и неминуемо ни съпътства в ежедневието. Всеки ден се срещаме и с неща, които са извън нашия контрол, именно затова е от изключителна важност, освен да се научим да ги приемаме, както ви посъветвахме по-горе и да започнем да успокояваме нервната си система. Когато сте спокойни, можете да отговорите на предизвикателствата, с които се срещате по един ясен и адекватен начин. Спокойната нервна система има пряка връзка с цялостния начин, по който се чувствате, а тя влияе и на “нервния стомах”. Повечето от нас не обръщат внимание на дишането си, но то е най-лесният инструмент, който можете да използвате, за да се справите със стреса.

Ето едно бързо упражнение, което можете да изпълнявате навсякъде: Седнете удобно или легнете, уверете се че гърбът ви е прав и затворете очи. Стремете се да не мислите за нищо и насочете вниманието си изцяло към дишането си. Започнете, като издишате целия си въздух и вдишайте, преброявайки до 4. След това задръжте дъха си за 7 преброявания и издишайте през устата, докато броите до 8. Достатъчно е да повторите този цикъл само 4 пъти, за да видите отчетлива разлика в начина, по който се чувствате.



Погрижете се за стомаха си

Често ни се струва, че живеем в омагьосан кръг, в който стресът и проблемите ни преследват - тъкмо се справим с нещо негативно и вече на хоризонта е следващото. Истината обаче е, че бихте могли да преборите стреса и на клетъчно ниво и несъмнено в най-добрия съюзник в тази задача може да се превърне природата. Sollievo Advanced на Aboca e изцяло натурален продукт, който подпомага физиологичния чревен транзит, успокоява стомаха и стимулира храносмилателните функции. Италианската компания е разработила в своите лаборатории молекулния комплекс Laxosennin, който съдържа хидроксиантраценови деривати, флавоноиди, хидроксицинаминови киселини и мастни киселини от сена, цикория, резене, глухарче, ким и кимион. Билката сена отговаря за подпомагането на функцията на физиологичния чревен транзит и в частност на изхождането, резенето пък премахва газовете и помага при коремни спазми, глухарчето има пребиотично действие, а съчетанието му с кимион стимулира храносмилането, цикорията пък поддържа здравето на черния дроб. Препоръчителният прием е от 1 до 4 таблетки дневно.



(в материала има продуктово позициониране)