Автор
Ева Лъчезарова

В сезона на хремата - какво всъщност иска да ни каже тялото ни с нея

Тялото ни е удивително творение на природата, което непрекъснато ни изпраща сигнали, които ние просто трябва да се научим да разчитаме. Носният секрет всъщност е точно такъв важен сигнал, който ни дава ценна информация за състоянието на организма ни. Цветът и консистенцията на хремата могат да ни кажат дали сме на път да се разболеем или пък трябва да посетим личния си лекар за нещо по-сериозно.

Знаете ли обаче, че всеки от нас произвежда около един литър носен секрет на ден? Секретът, който отделя тялото на здравия човек е бистър и течен, той има изключително важна роля в баланса на организма. В него се съдържат протеини и антитела, които се борят с вирусите и бактериите, които попадат в ноздрите. Именно поради този факт в сезона на хремите почти всички около нас имат някакъв вид секрет от носа си.



Когато обаче тялото ви се сблъска с прекалено голямо количество бактерии или вируси, то започва да произвежда допълнително количество секрети, чиято цел е да изведат болестотворните организми извън тялото. Сополите всъщност са наши приятели, а цветът им се променя в зависимост от това с какъв проблем се борят те в момента.

Белият секрет най-често е сигнал за настинка, алергия или дехидратация. Белотата се дължи на загуба на влажност във вътрешността на носа, което прави секрета по-гъст.

Жълтият секрет говори затова, че тялото ви се бори активно с някакъв вид инфекция. Жълтият цвят се дължи на множеството бели кръвни телца, които буквално са се “втурнали” да се борят с вредителите. Когато свършат своята работа те умират и тялото ги изхвърля именно чрез сополите.

Зелените сополи също са сигнал, че имунната система работи на високи обороти. Промяната в цвета най-често се дължи на количеството носен секрет и мъртви бели кръвни телца, с които тялото се опитва да се справи. Подобна инфекция обикновено продължава между 10 и 12 дни, а ако продължи по-дълго, задължително потърсете съвет от лекар.



Сополите с цвят на фъстъчено масло и много лепкава консистенция обикновено са знак за гъбичен синузит. Той се предизвиква от спорите на мухъл от различен произход, които често попадат в носа ни. Истината е, че в ежедневието си непрекъснато вдишваме мухъл, но повечето хора лесно се справят с него. Ако обаче сте алергични, има вероятност да развиете хрема с необичаен цвят и консистенция. Добра идея е в такъв случай отново да се свържете с лекаря си.

Розовият цвят на сополите се дължи на това, че в тях е попаднала кръв. Причината може да се крие в това, че сте издухали твърде силно носа си и се е получило пукване на кръвоносен съд. Друга възможна причина за розовия сопол е сухота на лигавицата на носа.

Черен или много тъмен секрет - може да се получи, когато сте вдишали твърде замърсен въздух или дим. Възможно е такъв цвят сопол да се образува и от гъбична инфекция. Ако продължи твърде дълго, най-добре е да посетите личния си лекар.

От особена важност за производството на секрети от тялото ни е хидратацията. Освен от носа си, отделяте секрети от гърлото и устата, затова е много важно да пиете достатъчно вода. Друг фактор, на който е добре да обърнете внимание е влажността на въздуха у дома, особено през зимните месеци, когато активно се използват отоплителни уреди.

Ще ви изаддем още една тайна за справяне с неприятния носен секрет и това е Fitonasal Nasal Spray на италианската фармацевтична компания Aboca, който е изцяло на растителна основа. Fitonasal отпушва носа и освен това има защитно действие върху лигавицата на носа. Може да се прилага при грипни симптоми, настинка, алергични ринити и остри или хронични синузити.

Действието на спрея се дължи на патентованата формула ActiFilm®, която представлява растителен комплекс от танини, смоли, полизахариди и флавоноиди. Fitonasal Nasal Spray образува специален слой, който има бариерен ефект и защитава лигавицата от контакт с различни потенциално болестотворни агенти като вируси, бактерии, пушек, смог, полени и прах. Продуктът втечнява носния секрет, което подпомага неговото изхвърляне от организма. Действието на Fitonasal Nasal Spray се допълва от освежаващите свойства на етеричните масла, които дават приятното усещане за свежест.

Fitonasal Nasal Spray може да се ползва от възрастни и деца над 3-годишна възраст и е подходящ за честа употреба и за продължителни периоди от време. Също така може да се използва при бременност и кърмене.

(в материала има продуктово позициониране)