Автор
Woman.bg

Д-р Димов: Подпомагане възстановяването след боледуване от коронавирус

Година след появата на Ковид-19 в живота ни все повече нараства броят на хората, които имат различни здравни неразположения вследствие болестта. Заболяването причинено от този коронавирус засяга не само белите дробове - често има изменения в кръвоносните съдове и сърцето и все по-често се говори за т. нар. пост-ковид синдром, при който преболедувалите изпитват симптоми като силна умора, мускулна слабост, кашлица, задух с продължителност шест или повече месеца след инфекцията.

Проучванията показват, че адекватното снабдяване на организма с необходимите макро- и микронутриенти е ключово за по-бързото и по-пълно възстановяване. Малнутрицията (т.е. хранителният дефицит) влияе върху времето за възстановяване, като това е валидно с особена сила за хора от рискови групи – по-възрастните или такива със съпътстващи заболявания (1).

Противовъзпалителните свойства на омега-3 мастните са известни отдавна. В статия от август 2020 Rogero и колектив (4) подчертават ролята на ейкозапентаеновата и докозахексаеновата мастни киселини като допълнение към терапията - не само по време на боледуване, но и във възстановителния период. Имуномодулиращият им ефект благоприятства за намаляване на риска от развитие на по-късни усложнения.

Омега-3 мастните киселини са добре известни и със способността си да подпомагат нормалната функция на сърдечно-съдовата система, мозъка и поддържането на нормално зрение. Друго важно свойство е техният антиагрегантен ефект (3), който би могъл да ни предпази от образуване на тромби. При голяма част от пациентите са налице поражения по съдовете, в т.ч. и увеличен риск от образуване на тромби. Снабдяването на организма с омега-3 мастни киселини чрез консумация на риба и рибни продукти, които ги съдържат или чрез хранителни добавки, биха могли да доведат до намаляване на риска от нежелани усложнения.

Данните от проучване направено в Германия разкриват, че при 78% от възстановяващите се пациенти има засягане на сърцето, а при 60% се наблюдава продължаващо възпаление на миокарда, което не е зависело от предшестващите състояния и тежестта на заболяването (4). Това доказва колко е важна профилактиката на сърдечните усложнения след преболедуване от коронавирус инфекция (SARS-CoV инфекция).

При вирусни инфекции промените, които настъпват в митохондриите на клетките – нашите „енергийни централи“, могат да повлияят на производството на енергия. Коензим Q10 е важна част от дихателните вериги в митохондриите на клетките, директно свързани с производството на енергия. Доказано е, че нивата на коензим Q10 в организма намаляват с възрастта, но също така и при редица заболявания.

Последните данни сочат, че нарушенията във функцията на митохондриите (енергийните централи на клетките) и метаболизъм с по-ниски нива на произведения от организма коензим Q10 може да са отговорни за нерегулирания имунен отговор по време на заболяване от ковид-19. Механизмът може да се дължи на причинен от вируса оксидативен стрес, водещ до първичен дефицит на коензим Q10.

Нова перспектива за пациенти с ковид-19 може да бъде поддържаща терапия с коензим Q10 за увеличаване на производството на енергия, имунитет и намаляване на оксидативния стрес (5,6).

Умората и липсата на енергия, които не се подобряват при почивка, са едни от най-често срещаните оплаквания при пациентите, възстановяващи се от ковид-19. Пациентите споделят за намален тонус и мускулна сила. Дългосрочното влияние от новия вирус на този етап е трудно да бъде преценено и поради тази причина учените разглеждат дългосрочните ефекти, наблюдавани при свързани вируси.

Данните от систематичен преглед на възстановяването на физическото състояние след прекарана тежка форма на респираторна инфекция (инфекция на горните или долни дихателни пътища) сочат, че физическото състояние е влошено след SARS-CoV инфекция и уврежданията могат да продължат до 1 до 2 години след инфекцията (7).

Известно е, че недостигът на магнезий в организма може да доведе до лесна уморяемост, мускулни спазми, раздразнителност и липса на здравословен сън.

Магнезият е вторият най-разпространен вътреклетъчен катион след калия и участва в повече от 300 ензимни реакции в организма. Според данни от февруари 2021 година, недостигът на магнезий и витамин D има способността да повлияе на имунната система, кръвосъсирването и да доведе до по-сериозни реакции при пациенти, страдащи от ковид-19. Всъщност магнезият е важен за активирането на витамин D и има защитна роля срещу оксидативния стрес. Дефицитът на магнезий увеличава чувствителността на клетки в кръвоносните съдове към оксидативен стрес, което може да наруши тяхната функция и да увеличи риска от нарушения в кръвосъсирването (8).

Нарушения в магнезиевия баланс, могат да доведат до изчерпване на калия в организма, а равновесието между калиевите и магнезиевите йони е ключово за поддържането на нормалната функция на нервната система и мускулите, в това число и сърдечния мускул. Допълването на диетата с магнезий и калий би имало благоприятен ефект както върху сърдечно-съдовото здраве, така и върху чувството за отпадналост и умора.

Използвана литература:

1. Alschuler L, Chiasson AM, Horwitz R, Sternberg E, Crocker R, Weil A, Maizes V. Integrative medicine considerations for convalescence from mild-to-moderate COVID-19 disease. Explore (NY). 2020 Dec 23:S1550-8307(20)30417-1.
2. Holdoway A. Nutritional management of patients during and after COVID-19 illness. Br J Community Nurs. 2020 Aug 1;25(Sup8):S6-S10.
3. Alessio Molfino , Gianfranco Gioia - The role for dietary omega-3 fatty acids supplementation in older adults, Oct. 2014
4. Valentina O. Puntmann, MD, PhD1; M. Ludovica Carerj, MD1,2; Imke Wieters, MD3; et al- Outcomes of Cardiovascular Magnetic Resonance Imaging in Patients Recently Recovered From Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), 2020
5. A Gvozdjakova, F Klauco, J Kucharska, Z Sumbalova - Is mitochondrial bioenergetics and coenzyme Q10 the target of a virus causing COVID-19?, 2020
6. Lichen Ouyang , Jie Gong Mitochondrial-targeted ubiquinone: A potential treatment for COVID-19, Nov.2020
7. Scott Rooney, Amy Webster, Lorna Paul - Systematic Review of Changes and Recovery in Physical Function and Fitness After Severe Acute Respiratory Syndrome-Related Coronavirus Infection: Implications for COVID-19 Rehabilitation, Sept. 2020
PMID: 32737507
8. James J DiNicolantonio, James H O'Keefe - Magnesium and Vitamin D Deficiency as a Potential Cause of Immune Dysfunction, Cytokine Storm and Disseminated Intravascular Coagulation in covid-19 patients, Jan-Feb 2021 PMID: 33551489

Автор на материала е д-р Петър Димов - Гл. асистент в Катедра Патологична физиология към Медицински Университет Пловдив, Медицински и регулаторен консултант Куайсер Фарма България


(в материала има продуктово позициониране)