Автор
Ева Лъчезарова

Кратък наръчник за детокс на ума и тялото

Събитията, усещанията и емоциите, които всички сме акумулирали в себе си от последната една година, вероятно се най-стресиращите и затормозяващите за всички нас в рамките на целия ни живот. Затова тази пролет ви предизвикваме да се отдадете на детокс на ума и тялото, който да ви даде възможност да рестартирате за идващото лято. За да започнем на чисто летните месеци и да засилим имунната си система, е от особена важност да се детоксикираме холистично.

Специалистите уверяват, че за да се прочистите не е необходимо да следвате сложни схеми, а е достатъчно да се посветите на няколко лесни стъпки, които да спазвате в рамките на поне две седмици.

1. Изпотяване и тренировки

Кожата е най-големият ни детоксикиращ орган, затова потенето има изключително благоприятно въздействие върху целия организъм. Спортът пък засилва допълнително метаболизма, кара ни да се чувстваме положително заредени и намалява апетита. Затова задължително включете в детоксикиращата си програма от 3 до 5 пъти седмично някакъв спорт. В зависимост от потребностите ви и нивото на физическа активност, което имате можете да изберете между хот йога, тичане в парка или пилатес. Безспорно един от най-добрите варианти обаче е да заложите на HIIT или интервално кардио. По време на този тип тренировка се редува високо интензивни интервали с ниско интензивни интервали. Като по този начин се изпотявате бързо и имате максимални резултати.



2. Хранителен режим и подходящата хранителна добавка

Хранителният ви режим в рамките на тези две седмици всъщност включва две фази. В първата е добре да изключите от менюто си пакетираните и силно преработените храни, както и захарта. Ако тези храни не присъстват често в менюто ви, можете директно да прескочите към първа фаза, ако пък ги хапвате често, най-добре отделете още една допълнителна седмица, в която малко по-малко да ги елиминирате.

Изградете менюто си около възможно най-прости и естествени продукти. Съсредоточете се над сезонни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови култури, ядки, семена, чисти меса, яйца и минимално количество мазнини. Особено добър детоксикиращ ефект имат зеленолистните, броколите, карфиолът и червеното цвекло.

Детоксикацията би могла да има и положителен ефект върху състоянието на имунната ни система. Чрез прием на подбрани екстракти от растения, витамини и микроелементи можем да подсилим имунитета си и да поставим основата на оптимално здравословно състояние. В този случай е препоръчително да включим в детокс програмата си и хранителна добавка с добре подбрани съставки.

Точно такава е Допелхерц® актив Детокс Комплекс. Тя съдържа естествени екстракти от коприва, аспержи, джинджифил и зелен чай, които подпомагат естествените, обменни и пречистващи процеси в организма. Освен това и трите екстракта са богати на витамини, етерични масла и флавоноиди. Допълнителен техен плюс е фактът, че чрез своите силни антиоксидантни свойства, те предпазват клетките на организма от обкръжаващия ежедневно оксидативен стрес и подпомагат нормалната функция на имунната система.



Копривата има доказано антибактериално, противовирусно, противовъзпалително и дрениращо действие. Зеленият чай е широко познат като растение с пречистващ и оздравителен ефект върху организма. Той също има антивирусно действие, като в допълнение подобрява въглехидратната обмяна и цялостния метаболизъм в организма. Джинджифилът пък е известен със своето имуностимулиращо, антибактериално и противовъзпалително действие. Той също така отчетливо подобрява храносмилането. Допелхерц® актив Детокс Комплекс съдържа още екстракт от аспержи, които са силно алкални и имат противовъзпалително действие. В състава на хранителната добавка влизат и Витамини В1, В6, В12, цинк, селен, Витамин С и холин, които дават допълнителни съпротивителни сили на организма и подпомагат правилното протичане на метаболитния процес.

3. Пролетно почистване на дома

През последната година прекарахме много повече време у дома, отколкото очаквахме. Множество проучвани сочат, че за да прочистим ума си, е необходима до почистим и пространството, което обитаваме. Най-добрият вариант е да оставите у дома само нещата, които използвате наистина често и да “детоксикирате” пространството от ненужни вещи, които само събират прах. Популярната специалистка по разчистването на дома Мари Кондо сочи, че e добре да започнете първо от дрехите си, да продължите с книгите и накрая да подредите по-малките неща. Така ще имате бърз план за действие, който да следвате.

4. Направете си дигитален детокс

Понякога на всички ни се иска буквално да изхвърлим телефона си, но си даваме сметка, че няма как да го направим. Бихме могли обаче да спрем да го използваме вечер, както и поне един ден през уикенда. Така ще усетите яснота на ума и ще имате повече време и пространство за истински важните неща от живота.



5. Започнете да си водите дневник

Дневникът е чудесна форма за общуване със себе си. В него можете да записвате какво сте яли през деня, колко течности сте приемали и колко време сте прекарали на телефона си или пред компютъра. Така ще имате по-пълна представа за ежедневието си и ще можете да направите промени в движение, ако е необходимо.

(в материала има продуктово позициониране)