Автор
Ева Лъчезарова

Откровено за синдрома на раздразненото черво: Какво представлява той и защо все повече хора са засегнати?

Синдром на раздразненото черво или IBS е състояние, което би могло да се отрази изключително негативно върху качеството на живота на човек.

По своята същност то представлява дисфункция на чревния тракт, която се появява в следствие на различни фактори като стрес, нарушена чревна микрофлора, свръхчувствителност на чревната лигавица или наследствена предразположеност. В световен мащаб от синдрома на раздразненото черво страдат от 5 до 20% от населението, а България е в горната граница и от IBS са засегнати около 20% от българите.



Какви обаче са симптомите на IBS?

Синдромът на раздразненото черво често се проявава като комбинация от коремна болка с промени при изхождането като запек или диария.

Лекарите са разграничили следните конкретни симптоми:

- Метеоризъм (газове)

- Подуване на корема

- Промяна във вида на изпражненията

- Промяна в честотата на изхожданията

- Запек

-Диария

- Редуване на запек и диария, слуз в изпражненията

- Болки и крампи в корема

- Чувство за непълно изхождане


Ако някой от посочените симптоми продължи повече от няколко седмици, е препоръчително да потърсите професионална консултация от лекар.



Какви са причините за IBS и защо все повече хора страдат от него?

Медицината няма еднозначен отговор на този въпрос, но специалистите предполагат, че водеща роля има анормалната активност на мускулите на червата, която всъщност води до болка в корема, запек и диария. Друг важен фактор според лекарите е състоянието на нервната система и е възможно IBS да се появи при хора, които страдат от депресия или са под високо напрежение. Възможно е симптомите на синдрома на раздразненото черво да се появят след стресиращо преживяване - като загуба на работа, на близък или край на важна връзка.

IBS засяга по-често жените, отколкото мъжете, а повечето заболели са на възраст под 50 г.
Специалистите са на мнение, че случаите на състоянието зачестяват, заради качеството на храната, която приемаме, нередовното хранене, стресът на който сме подложени и липсата на профилактични прегледи.



Как се третира IBS?

Когато сме засегнати от Синдрома на раздразненото черво, най-добър резултат дават комплекс от мерки за овладяване на болката, нормализиране на стомашно-чревната дейност и корекция на емоционалното състояние. Специалистите смятат, че едно от най-важните неща за справянето с IBS е установяването на храните, които влошават симптомите. Това би могло да бъде постигнато най-лесно чрез списването на хранителен дневник, в който да записвате какви храни и напитки сте консумирали, за да можете след това да свържете симптомите с конкретния хранителен продукт.

Дразнещите храни биха могли да бъдат различни за всеки, но има и някои основни правила, които е препоръчително да спазвате. Избягвайте храни, които предизвикват газове и подуване на корема, като бобовите например. Не консумирайте пържени храни, намалете или премахнете кафето и газираните напитки от менюто си. Спрете се на ястия с ниско съдържание на мазнини и захар, не използвайте прекалено много подправки, когато готвите и се хранете бавно, осъзнато и без стрес.



На помощ успешно може да ви се притече и най-новият продукт на немската фармацевтична компания Куайсер Фарма - Допелхерц® Иритаколин при раздразнени черва. Той е подходящ за хора, които страдат от болка и подуване на стомаха, имат диария или запек, или пък редуване на двете. Иритаколин образува покривен филм върху чревната лигавица, като по този начин я предпазва от контакт с различни дразнители. Освен това хранителната добавка предотвратява резорбцията на опасни вещества, а след прием на Иритаколин газовете се абсорбират и болката, свързана с тях намалява.

Допелхерц® Иритаколин е разработен специално за облекчаване на симптомите при синдрома на раздразненото черво и съдържа комбинация от минерала зеолит с екстракти от алое вера, лечебна ружа и лайка. Зеолитът е фино смлян естествен минерал от вулканична скала с безброй малки пори. Любопитното при него е, че е несмилаем и подобно на гъба успява да “попие” замърсителите по пътя си, както и да абсорбира чревните газове. Те се отделят естествено от организма - чрез изпражненията.

Комбинацията от екстракт от алое вера и лайка ефективно и безопасно подобрява симптомите при синдром на раздразненото черво, предизвикан от стресови фактори, а лечебната ружа е богата на флавоноиди и благодарение на слузестата си консистенция защитава лигавицата на стомаха и червата.



Специалистите са на мнение, че от особена важност за овладяването на симптомите на IBS е и контролирането на ежедневния стрес, на който сме подложени. За справяне с него те препоръчват леки упражнения, като пилатес и йога, медитация, дигитален детокс и практикуване на връзка с природата - като ежеседмични разходки в планината, грижа за растения или животни.

(в материала има продуктово позициониране)