Автор
Ева Лъчезарова

Тялото ни говори: Ето кои са най-важните сигнали, с които то ви нашепва, че има нужда от пробиотици

Напоследък все повече се говори за пробиотиците и за ползата от допълнителния прием на пробиотични добавки, но всъщност малък процент от нас са наясно какви са сигналите, които тялото ни изпраща, когато се нуждае от “добри” бактерии. Организмът на всеки човек е перфектен механизъм, който непрекъснато се стреми към баланс, а за да достигне хармония, той ни изпраща послания - за нас остава само да ги разчетем правилно.

Знаете ли, че чревната микрофлора влияе не само върху храносмилането, но и върху имунната система и дори върху начина, по който функционира мозъкът ни? Изумително, нали?

Стомашно-чревният тракт е дом за милиарди микроорганизми, които заедно образуват чревната микрофлора или нашия микробиом. Някои от бактериите, които обитават организма ни определяме като “добри”, други като “лоши”. Истината обаче е, че всички те имат незаменими функции в тялото. Когато тези бактерии са балансирани, обикновено се чувстваме здрави и енергични и боледуваме по-рядко. Съвременният начин на живот обаче често води до загуба на този баланс, а факторите затова най-често са небалансирана диета, стрес или антибиотично лечение.



Ако се питате дали вие и вашето семейство имате нужда от пробиотична добавка, този материал ще даде отговор на въпроса кои са най-често срещаните сигнали, които тялото ни изпраща, за да ни покаже, че има нужда от повече баланс и хармония:

1. Подуване, газове, запек и диария

В зависимост от това кои бактерии от вашия микробиом са в дисбаланс, бихте могли да изпивате някои от изброените симптоми. Дори да нямате диария, но ако забележите че ходите твърде често до тоалетната по голяма нужда, това също би могло да бъде сигнал за дисбаланс в чревната микрофлора.

2. Силно желание за сладко

Консумацията на твърде много сладко понякога води до свръхрастеж на “лошите” бактерии в червата, които се хранят именно със сладки храни. Редица изследвания показват, че именно тези бактерии биха могли да доведат до силно желание за сладко, тестени изделия, плодове и млечни продукти.

3. Проблеми със съня

Специалистите са на мнение, че дисбаланса в чревната микрофлора би могъл да доведе до нарушение в циркадните ритми на организма. Това е и причината хора, които имат дисбалансиран микробиом да се чувстват изключително уморени през деня, дори когато са спали достатъчно през нощните часове.

4. Проблеми с теглото

Факторите, които влияят на теглото на един човек са много, но дисбалансът в микробиома е един от най-подценяваните. Всъщност определен тип бактерии отговарят за разграждането на храната и за абсорбирането на хранителните вещества от организма, това е и причината липсата на баланс при тях често да води до натрупване на излишни килограми.

5. Често боледуване

Изследванията показват, че между 70% и 80% от имунната ни система се намира именно в червата. Често те са първата входна точка за излагане на патогени, като вируси и лоши бактерии, които биха могли да предизвикат различни заболявания. Чревната лигавица се свързва с най-голямата популация на имунни клетки в тялото, които атакуват вредните нашественици. Това е и причината да се предписват пробиотични добавки на деца и възрастни, които боледуват често.

6. Необясними промени в настроението

Последните изследвания в сферата показват, че микробиомът ни играе и жизненоважна роля за менталното ни здраве и начина, по който се справяме със стреса. Учените все още не са извели точния принцип, по който това се случва, но връзката между мозъка и червата е безспорна. Дисбалансираната чревна микрофлора би могла да допринесе за проблеми като безпричинно безпокойство, необясними промени в настроението и дори депресия.



Eто че вече разполагате с кратък наръчник, който ще ви помогне да установите дали вие или член от вашето семейство има нужда от пробиотична добавка.

Любопитен факт е, че микробиомът всъщност е уникален за всеки човек, точно както са и пръстовите ни отпечатъци. Това е и причината специалистите да препоръчват приема на пробиотици с по-разнообразен състав. Именно такъв е Допелхерц® актив Лакто-Про, който съдържа 4 милиарда млечнокисели бактерии и бифидобактерии. Те са 5 щама, от видовете Lactobacillus и Bifidobacterium. В състава на продукта влизат и Витамин В6, който спомага за нормална функция на имунната система, както и инулин, който пък подпомага растежа и развитието на пробиотичните бактерии и доброто храносмилане. Капсулите на Допелхерц® актив Лакто-Про са стомашно-устойчиви и имат специално покритие, което защитава пробиотичните бактерии от стомашните киселини и осигурява „защитен транспорт“ до червата. Така те могат да бъдат усвоени максимално от организма.



От Допелхерц са разработили и специални пробиотици, предназначени за деца - те са под формата на желирани мечета, които са по вкуса на най-малките. Две желирани мечета от Допелхерц ® актив Пробиотик Желирани мечета съдържат два милиарда тиндализирани бактерии - 1 милиард млечнокисели бактерии и 1 милиард бифидобактерии от щамовете Lactobacillus rhamnosus и Bifidobacterium infantis, които са специално подбрани за детския организъм. Lactobacillus rhamnosus имат ключова роля за предотвратяването на затлъстяване при децата, а 3-месечният прием на Bifidobacterium infantis* води до много по-леко боледуване от сезонни настинки и скъсява продължителността на разболяването.

* Michael de Vrese, Petra Winkler et all, Effect of Lactobacillus gasseri PA 16/8, Bifidobacterium longum SP 07/3, B. bifidum MF 20/5 on common cold episodes: a double blind, randomized, controlled trial, 2005

(в материала има продуктово позициониране)