Автор
Ева Лъчезарова

Животът след Ковид - сериозно е и трябва да знаете това

Над 250 милиона заразени с COVID-19 в света. Това кратко изречение описва най-точно и сякаш без нюанси ситуацията, в която се намираме в момента. Да, заразата е тук и има някои важни неща, които трябва да знаем за нея. Но сякаш се публикуваха достатъчно статии за това какви са симптомите на COVID-19 и защо е толкова важно да ги разпознаем навреме. А знаете ли реално какви са последствията? Колко време след началото на инфекцията на организма ни се налага да се бори със състояния, за които сякаш никой не предписва лечение, а самите болни по-често неглижират? Коя е следващата епидемия, питаме се ние сега? Дали това не е епидемията на пост ковид симптомите, за които сякаш не се говори толкова много...

Описани са повече от 50 симптома на т.н "пост ковид синдром" или продължителния ковид. И те никак, ама никак не са за подценяване. Умора, косопад, задух, главоболие, проблеми с паметта и липса на вкус... и още, и още. Някои от тях се проявяват две седмици след прекаран ковид, но други остават над 100 дни, а понякога и година. Това е и причината много от хората, преживели заразата да се питат "оздравяхме и вече тестовете ни са отрицателни, но здрави ли се чувстваме"? И отговорът много често е "Не".

Наскоро в изследване на авторитетното списание Nature, озаглавено "Повече от 50 дългосрочни ефекта на COVID-19: систематичен преглед и мета-анализ" бяха публикувани стряскащи данни. Това е едно от наистина най-авторитетните световни издания, а статията накара хиляди лекари и учени да коментират още по-сериозно проблема.

След изключително сериозен анализ на над 18 хиляди статии и публикации по темата, авторите на статията в Nature споделят, че около 80% от лицата с потвърдена диагноза COVID-19 продължават да имат поне един негативен здравословен ефект от болестта поне 2 седмици след острата инфекция. Общо са идентифицирани 55 ефекта, които включват симптоми като:

*Хронична умора;

*Усещане за задух;

*Липса на добър сън и възможност за концентрация;

*Болки в ставите и коленете;

*Продължителна загуба на обоняние;

*Главоболие;

*Косопад;

*Потене;

Умората (58%) е най-честият симптом на продължителния ковид, пишат от Nature. Налице е понякога дори 100 дни след първия симптом на COVID-19. Симптомите, наблюдавани при пациенти след коронавирус, наподобяват отчасти синдрома на хроничната умора, който включва наличието на тежка неработоспособна умора, болка, неврокогнитивни увреждания, компрометиран сън, симптоми, предполагащи автономна дисфункция и влошаване на глобалните симптоми след незначителни увеличения на физическата и/или когнитивната активност. Какво значи това, казано на разбираем език - ако тярбва да почистите къщата се уморявате два пъти повече, отколко преди. Ако трябва да прегледате сложна таблица, за да я анализирате за работата си например, мозъкът ви работи на по-ниски обороти, отколкото преди.

Уморявате се бързо и това не е изобщо за подценяване. Именно затова и специалистите препоръчват на хората, сблъскали се с болестта да заложат на някои добавки, които биха могли да им помогнат в борбата с пост ковид симптомите. Не отмятайте с лека ръка състоянието на организма си, ако сте от хората, които са имали досег с коронавируса. Много е важно грижите за здравето ви да продължат и след като сте напълно излекувани, защото макар и да не си давате сметка, тъжната истина е, че симптомите, които се появяват в около 80 процента от пациентите, не са никак за подценяване. И все пак - как можем да помогнем на тялото си в дните и седмиците след края на коронавирусната инфекция? Ето какво съветват специалистите:


Как да преодолеем умората и безсънието

Хороничната умора и нарушенията в съня след ковид водят до цялостно изтощение на организма, а това ни прави по-уязвими на всякакви влияния и особено на сезонните вируси и грипове. Затова е много важно да се погрижим за тялото си, като заложим на подходящите добавки като различни антиоксиданти, витамин С, задължително витамин В и магнезий. Последният е особено важен за възстановяване на съня и спокойствието. Можете да заложите на изпитан в годините бранд като Допелхерц® актив Магнезий 500 и Допелхерц® актив Магнезий + витамин С+Е. Добавките като Допелхерц® актив Коензим Q10 + Магнезий Екстра или Допелхерц® актив Коензим Q10 + В-витамини също са много подходящи за пациенти след ковид, защото приемът на Q10 помага на тялото за производството на повече енергия, която ни е толкова важна по време на възстановителния период.
Магнезият в комбинация с Q10 също е особено подходящ при главоболие - симптом, от който много хора се оплакват след ковид.

Задухът - когато се бориш за всяка глътка въздух

Ако задухът е един от сиптомите, които остават след ковид, добре е да приемате повече желязо, казват спецалистите. Реално, ако е налице задух, то това значи, че има трайна увреда на способността на белия дроб да оксигенира кръвта. Това неминуемо, особено в хроничен план, ще доведе до увеличаване броя на еритроцитите, като компенсаторен механизъм. С други думи, нуждите от желязо в организма на тези хора ще се увеличи. При успешно компенсиране на белодробния проблем (ако той не е много тежък), ще се подобри не само снабдяването на тъканите с кислород, близко или равно на техните нужди, но и ще се повлияе субективното усещане за задух, което е силно инвалидизиращо, смятат още специалистите. Реалността е такава: има хора, които се борят за всяка глътка въздух и това е наистина ужасяващо. Именно затова е важно да се обърне внимание на това състояние. Сред добавките, които са подходящи в тази ситуация, са Допелхерц® актив Витал тоник и Допелхерц® актив Имуноактив с Ехинацея. Много е важно да подсилим имунитета си в седмиците и месеците след ковид, защото тогава организмът ни е особено уязвим на зарази и инфекции. Не подценявайте изобщо ситуацията, защото вече има и доказани случаи на повторна зараза с болестта.

Болките в ставите - как да се справим

Един от честите симптоми, след прекаран ковид, са болките в ставите и колената. Те могат да траят седмици и даже месеци. Все още не е изветсно каква е причината за появата на тези болки, както и много от пост ковид симптомите. Правят се десетки изследвания, като главоболието или липсата на концентрация например се разглеждат като отделни състояния, а учените не спират да търсят пряката взаимовръзка с ковид и причината за появата на тези състояния. Едно е ясно - ако приемате добавки с колаген в комбинация с глюкозамин и хондроитин, ставите ви ще се чувсват по-добре. Такива добавки са Допелхерц® систем Колаген 11.000 Допелхерц® систем Колаген 11.000 Куркума; Допелхерц® актив Глюкозамин за стави + Витамин С.

Не забравяйте - възстановяването зависи и от вас

Вие управлявате възстановяването на организма след ковид и трябва да го знаете. Без да звучат стряскащо, данните на списание Nature са повече от сериозни. Тялото ви има нужда от специални грижи след прекарана коронавирусна инфекция и не бива да забравяте, че има добавки, които могат значително да ви помогнат. Подсилете имунитета си! Не забравяйте за магнезия, витамините, Q10 и колагена. Обърнете си достатъчно внимание, без да неглижирате ситуацията, защото това е сериозно. Приемът на добавки е много важен, но не пренебрегвайте и здравословния начин на живот, разходките сред природата, движението, достатъчното време за сън и почивка и не на последно място - правилната храна. През есента можете да заложите на прекрасните плодове и зеленчуци, пълни с витамини и антиоксиданти като гроздето, тиквата, червените боровинки, цвеклото и морковите, крушите, ябълките и физалиса. И не забравяйте - грижата за здравето е мисия. И от вас зависи да я изпълните успешно.

(в материала има продуктово позициониране)