Автор
Woman.bg

10 есенни продукта, които са витаминозна бомба

Хубавото на лятото е, че през този сезон има много плодове и зеленчуци, от които да си правите полезни салати – при това те се продават достатъчно евтино. Но какво да правим през есента, когато „летните“ продукти постепенно изчезват от щандовете или започват да струват твърде скъпо?

Не, това изобщо не означава, че това е сезонът на вредната храна. За всеки един сезон си има полезни продукти, които ще ви осигурят необходимите витамини. Кои есенни плодове и зеленчуци ще намерите лесно във всеки един супермаркет?

1. Смокини
Те са чудесен източник на фибри, които помагат за понижаване на холестерина, нормализиране на кръвната захар и предотвратяване на запек. Освен това смокините съдържат калий, който влияе добре на кръвното налягане.



2. Цвекло

То съдържа фитопигментите беталаини, които имат антиоксидантно и противовъзпалително действие. Освен това цвеклото е богато на фолиева киселина, калий и манган, който подпомага усвояването на калция и влияе добре на кръвообращението.

3. Червени боровинки

Тези плодове са много полезни, защото са богати на фибри, пробиотици, витамин С и антиоксиданти.

4. Грозде
Гроздето е богато на полифеноли и витамин К, който спомага за укрепване на костите.


5. Ябълки
Те са богати на антиоксиданти и особено на витамин С, който укрепва имунната система и дори може да понижи риска от развитие на рак. Освен това ябълките съдържат пробиотичен пектин, който е полезен за червата и понижава нивото на холестерина.

6. Брюкселско зеле
То съдържа желязо, което ще помогне на организма ви да образува еритроцити. При това е богато и на витамин К, полезен за костите. Съдържа и витамин С, за свойствата на който говорихме по-горе.

7. Круши

Те са чудесен източник на фибри, витамин С, мед (която спомага за предотвратяването на някои видове рак) и бор – хранително вещество, което помага на тялото да усвоява калция.


8. Карфиол
Този зеленчук е богат на витамини С и К. Освен това съдържа и фолиева киселина, което е от особено значение за жените, планиращи бременност.

9. Тиква
Тя е чудесен източник на витамин А, полезен за очите и зрението. Освен това тиквата е богата на фитостерини, които понижават нивото на холестерина. Съдържа и полезен бета-каротин.


10. Тиквички

Те са богати на фибри, бета-каротин и витамин С, който укрепва имунитета.

Съвети за по-здравословно и правилно хранене през есента:

* Купувайте сезонни продукти;
* Експериментирайте в готвенето (пробвайте да печете, да варите на пара);
* Старайте се да ядете по-малко сол;
* Консумирайте здравословни мазнини;
* Правете си заготовки, които да можете да изкарате от фризера и да приготвите бързо – например круши с пълнеж от ядки.

Не забравяйте, че във всеки един сезон можете да се храните правилно и здравословно. Сезонните продукти съдържат именно онези витамини и вещества, които ще са необходими на организма ви през съответния сезон. Бъдете отговорни и изобретателни в готвенето. Да ви е сладко!