Автор
Woman.bg

10 храни, които могат да се окажат опасни до смърт!

Всичко е до количеството! Ако преяждате, тогава и най-полезният хранителен продукт може да се превърне в отрова. Понякога дори и смъртоносна! Неотдавна в Индия се случи нещо, което шокира света – спортист се опита да изяде 50 яйца. Спортист се хванал на бас, че ще изяде 50 яйца. След като погълнал 41-то яйце обаче, мъжът починал. По-късно била установена и причината за смъртта – преяждане.

Попитахме експерт какви други храни могат да застрашат човешкия живот, ако преядете с тях, получихме списък от десет доста разпространени в ежедневното меню продукти:

Вода


Всеки гастроентеролог и диетолог препоръчва около 2 литра чиста вода на ден. При тази дозировка водата стимулира метаболизма в организма и помага да се отстранят всички токсини от него. Но прекомерната консумация на вода може да причини редица здравословни проблеми. Водата се отделя главно през бъбреците, червата и порите по кожата под формата на пот. Всички органи имат ограничени възможности и в случай че дейността им надвиши границите на тяхната способност, тогава водата ще се натрупа под формата на оток. Отокът по крайниците ще бъде последван от оток по органите, най-опасният от които е мозъчният оток. Ето защо на хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания и хронична бъбречна недостатъчност, лекарите препоръчват да приемът на вода да се ограничи до определени дози.

Кафе


Почти всяка сутрин започва с чаша кафе, тя ободрява, помага за стартиране на всички механизми, но излишъкът от кофеин в организма може да причини замайване, главоболие, повръщане, мускулен тремор и всякакъв вид халюцинация. Ето защо с тази напитка никога не трябва да се злоупотребява. Ако изпиете няколко литра силно кафе в рамките на един ден, рискувате тази зареждаща доза да доведе до спиране на сърцето. Хората със сърдечно-съдови заболявания и артериална хипертония трябва да бъдат особено внимателни с тази напитка. В допълнение, силното кафе понякога може да предизвика запек и обостряне на синдрома на раздразненото черво.

Захар


Въпреки че използването на захар и храни с високо съдържание на глюкоза е необходимо за работата на мозъка, злоупотребата със захарни изделия е много опасна. Особено за хора с диабет. Наскоро бяха проведени лабораторни изследвания, в резултат на които се оказа, че ако ядете половин килограм захар под каквато и да било форма през деня, вероятността от фатален изход се увеличава с 95%.

Сол


Споровете относно опасностите и ползите от солта не отшумяват. Лекарите на пациенти с различни видове заболявания често ограничават количеството дневен прием на сол или дори я изключват от диетата им. Това се отнася най-вече за хора със заболявания като сърдечно-съдова, артериална хипертония, бъбречна недостатъчност, пиелонефрит. Употребата на сол при такива пациенти често причинява сериозни обостряния на състоянието им. Голямата доза сол обаче може да се окаже фатална и при най-здрави човек!

Цитруси

При хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания, като пептична язва и язва на дванадесетопръстника, панкреатит, синдром на раздразненото черво, прекалената консумация на цитруси може да предизвика тежко обостряне. При здрав човек само нереално огромно количество цитрусови плодове (около 11 хиляди парчета), изядени в рамките на един ден може да доведе до спиране на сърцето. За щастие няма такива хора и никой на планетата не е умрял на състезание, по време на което се ядат цитрусови плодове.

Шоколад


Този продукт най-често гони стреса, тъй като съдържа вещества, увеличаващи производството на ендорфини (хормона на радостта) в организма. Но не бива да забравяме, че прекалената консумация на шоколадови изделия може да доведе до развитието на заболявания на стомашно-чревния тракт, да причини запек и т.н. А при пациенти със захарен диабет – до вътрешно кървене, инфаркт на миокарда, кома и дори смърт.

Банани


Бананите съдържат голямо количество калий и микроелементи, които оказва изключително благоприятен ефект върху организма. Но именно поради високото съдържание му съдържание на калий с този продукт никога не трябва да се злоупотребява! Ако ядете огромно количество банани, тогава излишъкът от калий ще провокира появата на заболявания на сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт. Пресищането на организма с калий също така ще доведе организма до отравяне. Единствената добра новина е, че за да се случи това, трябва да погълнете поне 400 банана за един ден.

Лют пипер

Изгарящата наслада в небцето е любим момент от дегустацията на вкусни гозби на много ценители на добрата кухня по света. Но прекомерната консумация на чили, може да предизвика не само до обостряне на састоянието при хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система, но и до увреди стомашната лигавица на напълно здрави хора. И ако ядете няколко десетки чаени лъжички от тази подправка на ден, резултатът може да бъде фатален. За щастие подобни експерименти също са невъзможни.

Манго


Този сочен тропически плод съдържа урушиол – органичен мазен токсин, който е много токсичен за кожата. При хора, които страдат от кожни заболявания, като дерматит например, употребата на манго в големи количества винаги причинява обостряне на заболяването. Прекомерната консумация на манго може да причини алергични реакции дори и при хора, които никога не са страдали от алергии, а оттам да доведе и до анафилактичен шок.

Алкохол


Имахме си хас да подминем и добрия стар алкохол. Етиловият алкохол, който е част от всеки алкохол, е вреден за организма във всяка доза. На всички ни е ясно обаче, злоупотребата с алкохол провокира появата не само до остър или хроничен панкреатит и цироза на черния дроб, но може да доведе и до смърт. Всичко зависи от жизнените способности на тялото. Отчетени са случаи, в които само един литър водка, изпита в рамките на няколко часа, е довела консуматорите си до масивен инфаркт и смърт.

Наздраве! И всичко с мярка!

Четете още: Нова мания: Новогодишната диета - минус 5 кила за 10 дни